Necessitat de diversificar les fonts d'aprovisionament
Múltiples veus a Europa han apuntat la necessitat de diversificar les fonts d'aprovisionament de productes, especialment aquells d'alt valor estratègic, com pot ser el material mèdic. L'incident d'aquests dies posa més de relleu, si cap, aquesta qüestió.
En els últims anys, per exemple, empreses amb una logística centralitzada a Europa i la producció descentralitzada a Àsia ja han apropat part de la seva producció al Mediterrani (el Marroc i Turquia principalment) per a escurçar els temps de trànsit i poder fer front amb més facilitat a les necessitats dels consumidors per via electrònica.
No obstant això, poden actuar de la mateixa forma les empreses amb una logística descentralitzada? És factible el nearshoring quan el major volum de classe mitjana mundial està o aviat estarà a Àsia i la innovació tecnològica als països de l'Extrem Orient avança a passos de gegant?
Amb les responsabilitats i indemnitzacions corresponents encara per determinar, l'incident del canal de Suez, resolt feliçment el 29 de març, provocarà a curt termini canvis en les rotacions de línies marítimes, congestió en els ports i problemes operatius que no són nous en les dàrsenes europees.
Les disrupcions de tota mena són cada vegada més freqüents i en els últims anys hem sobreviscut a ciberatacs, pandèmies, volatilitat extrema dels preus dels nolis marítims i, ara, el bloqueig del Canal de Suez. Per tant, els ports i les cadenes logístiques han d'acostumar-se a aquesta mena de situacions. Com s'ha vist en els últims cinc anys, això pot arribar a ser el pa el nostre de cada dia. Benvinguts a un món globalitzat, interconnectat i disruptiu.