Temes

A

Cercar

OpenPort: se cerquen empreses innovadores amb solucions úniques

Tradicionalment, la innovació industrial s’ha entès de manera tancada, com projectes gestionats dins d’una empresa i desenvolupats amb el coneixement i els mitjans de la mateixa organització. Tanmateix, cada vegada adquireix més força el concepte d’innovació oberta mitjançant la qual les organitzacions exploren les oportunitats més enllà dels seus límits, i desenvolupen sistemes de cooperació amb altres entitats, start-ups i experts de qualsevol indústria. Aquesta és la base sobre la qual s’erigeix el model d’innovació oberta del Port de Barcelona i, concretament, el programa OpenPort.

Publicat el 05.07.2019
El programa OpenPort cerca poder aprofitar tecnologies i experiències d'altres sectors per a implementar-los en el sector portuari. [Imatge del Port de Barcelona]

Les empreses cerquen, cada vegada més, solucions innovadores per superar els reptes i desafiaments. Actualment, en el món de la innovació, és habitual que existeixin solucions sorgides en altres organitzacions del mateix ecosistema o bé d’un altre sector diferent del de l’entitat que té la necessitat. L’open innovation és una realitat. En aquesta es basa el programa OpenPort, «se cerca poder aprofitar tecnologies i experiències d’altres sectors per implementar-les al sector portuari», assenyala Pedro Arellano-Gil, Adjunt a la Direcció General i Desenvolupament Corporatiu del Port de Barcelona i impulsor del programa OpenPort.

 

El Port de Barcelona, sinònim d’innovació

A l'era del big data, la intel·ligència artificial i la connectivitat, sovint s’identifica la innovació amb la tecnologia. Ara bé, encara que la digitalització i l'automatització siguin importants, no són l’única palanca de canvi. Tal com assenyala Carles Rúa, cap de Projectes Estratègics i Innovació del Port de Barcelona, la innovació ha de ser sostenible, oberta, col·laborativa, impulsada per les demandes del mercat i, per descomptat, de forta base tecnològica.

Des del punt de la innovació, Catalina Grimalt, subdirectora general d’Organització i Recursos Interns, identifica set grans desafiaments de futur que, com a Smart Port, té el port barceloní.

  • Logístics, amb l’objectiu d’integrar les infraestructures i els processos perquè la cadena logística sigui més previsible i eficient.
  • De mobilitat, amb l’objectiu de cercar la gestió eficaç i sostenible del trànsit i del transport.
  • Mediambientals, amb l’objectiu de treballar per la gestió eficient de recursos, la reducció de les emissions i impulsant les energies netes.
  • Econòmics, amb l’objectiu d’impulsar no només la competitivitat del port, sinó la de tot el seu entorn econòmic i industrial.
  • Centrats en les persones, amb l’objectiu de fomentar la cohesió social, la diversitat i la participació de la ciutadania al port.
  • De governança, amb l’objectiu de treballar per la gestió transparent, sostenible, participativa i col·laborativa.

La resposta a través d’OpenPort

 A la recerca de solucions per als reptes del present i del futur, la participació de tot l'ecosistema innovador és essencial. Amb la missió d’apropar-lo al Port de Barcelona, s’han desenvolupat iniciatives com ara OpenPort, el gran objectiu del qual és “impulsar la competitivitat del sector i de la indústria del territori gràcies a la innovació compartida entre la Comunitat Portuària i l’ecosistema innovador”, tal com explica Arellano-Gil, director del programa.

Per això, aquest programa d’innovació oberta, en el qual pot participar qualsevol empresa que cregui que pot aportar, gira al voltant de tres grans eixos:

  1. Desenvolupar network innovador. L’objectiu principal és apropar la Comunitat Portuària de Barcelona i l'ecosistema innovador, entès com el conjunt d’empreses, start-ups o experts en solucions innovadores. El programa OpenPort cerca generar relacions de col·laboració i innovació compartida entre tots els participants del programa, independentment de si formen part o no de la Comunitat Portuària.

«El focus està posat en generar network, generar espais on compartir idees, reptes i anàlisis entre la Comunitat Portuària i l’ecosistema innovador», destaca Arellano-Gil. Avui dia, l’enclavament català ja disposa de diversos espais per poder compartir mirades a llarg termini al voltant de la innovació.

Per exemple, existeixen projectes com ara Port Innova, en el qual el port cerca construir un espai de contacte entre la realitat empresarial i les oportunitats professionals que el Port de Barcelona ofereix als estudiants de formació professional. O iniciatives puntuals com el recent Startup Weekend.

Sessió de networking entre els participants del programa per a crear relacions de col·laboració i innovació compartida. [Imatge del Port de Barcelona]

2. Generar coneixement innovador. La informació és essencial per posar en marxa qualsevol model d’innovació. Tenir referències, estar al dia de les oportunitats i tendències o poder situar-se bé en el sector i mercat objectius és clau per desenvolupar i aplicar qualsevol idea innovadora. Per això, OpenPort cerca contribuir a aquesta generació de coneixement mitjançant el desenvolupament de xerrades inspiradores i formatives, la divulgació d'experiències innovadores a través d’un hub de coneixement innovador o la participació en sessions de bones pràctiques, entre altres iniciatives.

3. Donar suport al finançament. La tercera peça clau d’OpenPort se centra en la captació de fons. Amb aquesta eina, el Port de Barcelona dona suport a les empreses i projectes innovadors en la cerca de vies de finançament, tant públiques com privades i, en particular, a través del Fondo Puertos 4.0.«Tenim una primera eina: el Fondo Puertos 4.0, que es desenvolupa junt amb la resta de ports de l'Estat i per a la qual el Port de Barcelona farà una aportació important durant els pròxims cinc anys», detalla Arellano-Gil. L’empresa que s’adhereixi al programa OpenPort també rebrà orientació i suport per si necessita altres fonts de finançament, com les ofertes per ACCIÓ (Agència per a la Competitivitat de l'Empresa) o per la Unió Europea.

Qualsevol empresa, tant de la Comunitat Portuària com de l'ecosistema innovador, es pot inscriure al programa OpenPort. «Des d’un projecte innovador o una start-up fins a una enginyeria clàssica, la clau és que tinguin solucions que considerin que poden aportar respostes a reptes presents i de futur», conclou Arellano-Gil. El més important és que, si es presenten oportunitats en el present o en el futur, es puguin aprofitar perquè existeix un teixit empresarial i innovador molt potent i amb capacitat de resposta ràpida.