Horizon Europe 2025-27, la UE aposta per la investigació i la innovació
La Comissió Europea avança al futur immediat amb la presentació del pla estratègic d'Horizon Europe 2025-2027. Tot i que el programa 2023-2024 continua vigent, el nou inclou diversos matisos per adaptar-se als nous contextos econòmics, mediambientals i geopolítics. PierNext ha parlat amb els portaveus de la Comissió que han coordinat la redacció del pla per conèixer els aspectes clau de la seva elaboració.
Amb la presentació del Pla estratègic d'Horizon Europe 2025-2027 per a la investigació i la innovació, la Comissió Europea confirma la continuïtat de la línia de treball iniciada en el període 2021-2022: l'abordatge de reptes globals clau com ara el canvi climàtic, la pèrdua de biodiversitat, la transició digital i l'envelliment de la població mitjançant aquest instrument, que finança la investigació i la innovació.
Actualment, el programa de treball vigent és el del 2023-2024 i del que encara es aviat per extreure'n conclusions, ja que la fase d'avaluació de molts projectes està en execució o encara no ha començat, segons avança a PierNext una portaveu europea que, a més, comparteixo que el ritme d'implementació és satisfactori: a finals del 2023 s'havien signat 10.674 acords de subvenció (45% del pressupost total), i ja s'havia fet el 23% dels pagaments.
Pel que fa als objectius específics en termes de contribució a les metes climàtiques, les estimacions preliminars indiquen que Horizon Europe aconseguirà l'objectiu del 35% de contribució als objectius climàtics i entre el 7% i el 10% als relatius a la biodiversitat ”, expliquen a PierNext des de la Comissió Europea.
Les novetats del programa Horizon Europe 2025-2027
Precisament, incrementar la contribució a la biodiversitat per ubicar-la al 10% del pressupost assignat és un dels nous objectius del programa que entrarà en vigor l'any que ve i la redacció dels quals ha suposat més d'un any de treball per a l'equip encarregat del seu elaboració.
El nou pla estratègic identifica nou noves àrees europees cofinançades i coprogramades:
- Salut del cervell
L'augment dels problemes de salut mental, exacerbats entre d'altres per la pandèmia, l'estrès digital o la crisi climàtica ha subratllat la necessitat de promoure la salut mental i prevenir i tractar malalties mentals. - Boscos i silvicultura per a un futur sostenible
En el context de la nova meta comunitària en matèria de qualitat de l'aire, cal millorar la sensibilitat i la precisió del seguiment i la modelització de la qualitat de l'aire. Aquesta proposta sobre boscos i silvicultura per a un futur sostenible exercirà un paper important en la consecució d'aquest impacte. - Materials innovadors per a la UE
L'objectiu és assolir el lideratge tecnològic per a l'autonomia estratègica oberta d'Europa en primeres matèries, productes químics i materials innovadors. - Matèries primeres per a la transició ecològica i digital
A la mateixa línia que l'anterior. - Patrimoni cultural resilient
Busca reforçar l'harmonització de les polítiques i el finançament nacionals i europees de recerca i d'innovació. - Transformacions socials i resiliència
A la mateixa categoria d'objectius que l'anterior. - Fotovoltaica solar
Garanteix un subministrament energètic més eficient, sostenible, segur i competitiu, renovable i descarbonitzat. - Tèxtils del futur
S'emmarca en un context d'assolir el lideratge mundial en cadenes de valor industrials i digitals neutres per al clima, circulars i digitalitzades. - Mons virtuals
Juntament amb la IA, la robòtica i la fotònica, aquestes tecnologies contribuiran a les pràctiques de la investigació, el disseny i l'enginyeria, amb solucions zero emissions de millor rendiment i més productivitat a tots els sectors.
Es mantenen els 6 clústers especificats a l'anterior programa:
- Salut
- Cultura, creativitat i societat inclusiva,
- Seguretat civil per a la societat
- Món digital, indústria i espai
- Clima, energia i mobilitat
- Alimentació, bioeconomia, recursos naturals, agricultura i medi ambient
Com a novetat, el pla estratègic introdueix el Mecanisme de la Nova Bauhaus Europea (NBE), un moviment pioner que reuneix ciutadans, municipis, experts, empreses, universitats i institucions per reimaginar i assolir conjuntament una vida sostenible i inclusiva dins i fora d'Europa i que s'executarà transversalment als programes de treball d'Horizon Europe per al període 2025-2027.
El futur programa estratègic inclourà, a més, una nova secció sobre seguretat en la investigació on destaquen les eines existents dins Horizon Europe dissenyades per mitigar els riscos i salvaguardar els actius estratègics de la UE.
A més de presentar novetats al contingut, des de la Comissió expliquen que s'han simplificat els objectius estratègics i els mecanismes per monitoritzar l'impacte dels projectes, a més d'actualitzar qüestions transversals, particularment la secció sobre sinergies, per millorar l'equilibri entre la I+ i i la innovació social.
“Amb el pla estratègic 2025-2027 hem actualitzat la direcció estratègica perquè aquesta reflecteixi els canvis socials i geopolítics succeïts des de la seva aprovació. Seguint les conclusions de l'anàlisi publicada el maig del 2023, ens hem concentrat a simplificar aspectes operatius i de comunicació”, assenyalen des de la Comissió.
Tres orientacions estratègiques
Pel pla 2025-2027, els objectius estratègics europeus passen de quatre a tres:
- Transició Ecològica: prioritza la investigació i la innovació per assolir una economia més sostenible i respectuosa amb el medi ambient.
- Transició Digital: impulsa la recerca i la innovació per promoure la transformació digital a tots els sectors, millorant així la competitivitat i l'eficiència.
- Europa Resilient, Competitiva, Inclusiva i Democràtica: se centra a enfortir la resiliència d'Europa davant dels desafiaments emergents, promoure'n la competitivitat en l'economia global, fomentar la inclusió social i preservar els valors democràtics.
“Els nous objectius estratègics aglutinen els quatre objectius del pla estratègic 2021-2024 de manera més concisa i menys prescriptiva. Són més fàcils de comunicar i s'associen amb més claredat a les principals prioritats polítiques de la UE que depenen d'una contribució significativa a R+I. També hem convertit 'l'autonomia estratègica oberta' en un objectiu transversal que s'aplicarà als tres objectius estratègics”, comenten des d'Europa a PierNext.
Com s'elabora el pla Horizon Europe
La portaveu de la Comissió explica alguns aspectes interns que defineixen la posada a punt del programa Horizon Europe que, subratlla, es duu a terme en un procés la implicació i la participació del qual és coral.
“Treballem coordinant totes les direccions generals rellevants per al programa en un procés de cocreació molt intens. En paral·lel, també es realitza un procés de codisseny amb els estats membres, els suggeriments dels quals incloem durant diferents fases del procés de redacció”, apunta.
A més, el disseny del pla estratègic es va externalitzar per incloure el major nombre de participants i perspectives possibles.
“Durant més d'un any duem a terme un diàleg ampli amb el públic en general, les parts interessades, els estats membres, els Països Associats i el Parlament Europeu sobre les prioritats en I+i. Entre altres accions, es va realitzar una gran consulta pública que va estar oberta entre l'1 de desembre del 2022 i el 23 de febrer del 2023, en què es van registrar 2.258 respostes que representen institucions acadèmiques o de recerca, empreses i organitzacions empresarials, individus , autoritats públiques i altres actors rellevants del sector de l'I+i”, assenyala.
La portaveu recorda que Horizon Europe és el novè programa marc per a la R+i. “L'avaluació i el seguiment de projectes ha evolucionat molt gràcies a l'experiència adquirida en programes anteriors. Actualment, el marc per al seguiment i l'avaluació de projectes d'Horizon Europe respon als requisits estipulats a l'EUR-Lex-52021DC0366, que estableix que cada programa ha de tenir un marc de seguiment i avaluació documentat”, especifica la portaveu.
Aquest marc es va establir segons les disposicions de seguiment i avaluació del Reglament d'Horizon Europe. Es basa en les lliçons apreses de l'avaluació intermèdia d'Horizonte 2020 i s'ha construït sobre les directrius que regeix Horizon Europe Monitoring and Evaluation Framework.
Què significa el programa Horizon 2025-2027 per als ports?
En anteriors convocatòries, els ports europeus han pogut impulsar projectes relacionats amb la sostenibilitat, com va ser el cas dels consorcis PIONEERS i MAGPIE, gràcies a les subvencions facilitades per Horizon Europe.
Per a la portaveu europea, el sector maritimoportuari juga un paper crucial a l'economia. “Els ports són infraestructures vitals la importància comercial i estratègica de les quals és molt significativa, ja que donen suport al lliure moviment de mercaderies i persones a tot Europa. En aquest sentit, són clau en la consecució dels nostres objectius i molt rellevants a les tres orientacions estratègiques definides per al 2025-27. En termes generals, l'economia blava és una àrea fonamental que s'emmarca dins del Pacte Verd Europeu i que té una estratègia pròpia, l'associació Sustainable Blue Economy”, afirma.
Precisament, aquesta és una de les subvencions que estaran disponibles i que la portaveu assenyala com a rellevant per als ports. Apunta, a més, com les àrees més rellevants els Clúster 4 (digitalització, indústria i espai), 5 (clima, energia i mobilitat) i 6 (alimentació, bioeconomia, recursos naturals, agricultura i medi ambient).
“El pla estratègic 2025-2027 serà implementat als programes de treball del 2025 i del 2026-2027. Encara estem treballant el programa per al 2025, que inclourà accions concretes que seran, segurament, rellevants també per als ports”, conclou.