Temes

A

Cercar

El que el pop (sostenible) ens pot ensenyar: el sector pesquer es puja a l’ona de l’economia blava

L'economia blava ofereix als sectors relacionats amb la captura, la distribució i la comercialització de peix i marisc una via per a aprofitar la riquesa dels oceans sense posar en risc el medi ambient ni el creixement econòmic. Una via d'innovació i sostenibilitat que resulta cada vegada més rendible per a empreses i pesqueres.

Publicat el 07.07.2022
Existeixen tres criteris per a mesurar la sostenibilitat de les pesqueres: l'estat de les poblacions de peixos, el seu impacte ambiental i la gestió de les pròpies pesqueres. (GettyImages)

Quan es parla de la sostenibilitat del comerç de peix i marisc, la qüestió és complica. En concret, el debat sorgit arran de projectes de cria en captivitat del pop per a la seva comercialització i consum, just quan es va posar de moda un documental sobre un pop molt especial

Sembla ser que la mar, a més d'una gran font de riqueses i aliments, també és font de debat. Aquest debat pot ser inesgotable, però no ho són els recursos de l'oceà. En les últimes dècades, la sobreexplotació marina ha posat en risc l'equilibri i la salut dels seus ecosistemes.

“Des del punt de vista de la biodiversitat, la situació no és bona”, indica Laura Rodríguez, directora de Marine Steward Council (MSC) a Espanya i Portugal. “La FAO indica que un terç de les poblacions de peixos avaluades estan sobreexplotades. Es tracta d'una tendència que ha anat en augment des dels anys 70, quan el percentatge era del 10%”. 

El primer pas per a donar-li la volta a aquesta situació és adoptar un canvi de mentalitat en relació a la importància de la sostenibilitat i la cura dels ecosistemes. Això ja comença a notar-se en el teixit empresarial de nombrosos països, entre ells Espanya. 

De fet, aquí va un petit gran exemple, seguint amb l'exemple dels octòpodes: la venda de pops certificats amb el segell de l'ONG MSC per part de pesqueres artesanals asturianes va aconseguir un preu entre un 15 i un 24,5% més alt que la dels no certificats.

Una de cada deu persones a tot el món depèn de la pesca

Al llarg de les últimes dècades, la demanda global de peix i marisc ha augmentat la pressió que l'acció humana exerceix sobre els oceans. Això ha condicionat la supervivència d'espècies, ha danyat nombrosos ecosistemes i ha posat en risc els mitjans de vida de milions de persones. 

Es calcula que, avui dia, una de cada deu persones de tot el món depèn de la pesca per al seu avituallament. El percentatge augmenta en l'hemisferi sud, on una gran quantitat de famílies basen les seves dietes i les seves fonts d'ingressos en els productes que extreuen de les aigües. 

Tal com recorden des de l'ONG, que treballa per a establir un estàndard mundial per a la pesca sostenible, això se suma a altres problemes que poden alterar la situació dels ecosistemes i generar canvis profunds en els estats de les poblacions marines. Per exemple, el canvi climàtic.

“Hem vist un canvi molt gran. Durant els últims cinc anys, tant el sector pesquer com l'empresarial han assumit que la sostenibilitat ha de ser una part fonamental de les seves estratègies, que han de desenvolupar polítiques de sostenibilitat dins de les seves empreses i que la pervivència dels seus negocis dependrà de la salut dels oceans”, assenyala Rodríguez.

Mantenir els oceans sans i evitar la sobreexplotació de les espècies és un dels principals reptes per a alimentar a la creixent població del planeta durant les pròximes dècades. Això implica plantejar canvis en la manera en què s'extreuen, es comercialitzen i es consumeixen peix i marisc.

La FAO indica que un terç de les poblacions de peixos avaluades estan sobreexplotades, una tendència en augment des dels anys 70, quan el percentatge era del 10%

Seafood i economia blava: empreses pesqueres, comercialitzadores, ports, llotges… i consumidor

El Banc Mundial defineix l'economia blava com aquella que fa un ús sostenible dels recursos oceànics per a afavorir tant el creixement econòmic com la millora dels mitjans de vida i la salut dels ecosistemes. Per al sector del peix i el marisc, suposa l'oportunitat de proporcionar aliment sense posar en risc els recursos del planeta.

D'acord amb la directora de MSC, el canvi de mentalitat perquè aquests sectors guanyin en sostenibilitat ja és una realitat. Ara són necessàries polítiques amb objectius ambiciosos, quantificables i transparents.

Una de cada deu persones depèn de la pesca per al seu manteniment, un percentatge que augmenta en l'hemisferi sud. (GettyImages)

A més, els diferents agents que formen part de la llarga cadena de pesca i comercialització dels productes de la mar juguen un paper fonamental per a contribuir a aquesta millora. “El primer pas per a transformar aquests sectors han de donar-lo les empreses pesqueres, en avaluar quins són els impactes de la seva activitat i reduir-los”, explica Rodríguez. 

El segon pas correspon a les empreses comercialitzadores. “Un dels grans reptes és que coneguin bé la cadena de subministrament. D'on venen el peix i el marisc, en quines condicions s'han capturat, etcètera. És a dir, aconseguir una major transparència en la traçabilitat”, continua la directora de l'ONG.

En aquest punt, els ports i les llotges tenen la capacitat d'inclinar la balança cap al costat de la sostenibilitat. “Són la porta d'entrada al peix i el marisc a terra i, per tant, actors fonamentals per a lluitar contra la pesca il·legal. Verificant la informació en la primera venda poden assegurar que es compleixi la legislació i que els productes extrets il·legalment no entrin en la cadena comercial”, assenyala Rodríguez.

L'última baula de la cadena és el consumidor, qui també té un paper de responsabilitat a l'hora de triar els productes que adquireix. Una opció per a assegurar-se que el peix i el marisc que es consumeix està lligat als principis de l'economia blava és parar esment als segells que l'avalen.

Projectes i empreses que marquen tendència en la pesca sostenible

Per a mesurar la sostenibilitat de les pesqueres, MSC es basa en tres criteris: l'estat de les poblacions de peixos, el seu impacte ambiental i la gestió de les pròpies pesqueres. En els 12 anys que l'ONG porta treballant a Espanya, més de 300 empreses de flotes de bacallà, tonyina del nord, anxova o tonyina, entre altres, han obtingut la seva certificació.

“Hem vist una evolució positiva, però moderada. En altres països del nostre entorn, que compten amb patrons de consum de peix i marisc similars als d'Espanya, els valors són més alts. Necessitem que la presència de peix amb segell blau sigui més rellevant i que els consumidors puguin trobar-los en més establiments”, assenyala Rodríguez.

Els ports i les llotges són fonamentals per a lluitar contra la pesca il·legal. (GettyImages)

Anàlisi de les pesqueres franceses i espanyoles

Amb aquest objectiu i al costat de WWF, l'ONG ha creat el Projecte Medfish per a realitzar una anàlisi de les pesqueres franceses i espanyoles del Mediterrani i, amb les dades obtingudes, establir un pla d'acció per a escometre millores de sostenibilitat. A més, Medfish treballa amb agents de la cadena de subministrament per a augmentar la demanda de productes de pesca sostenible i potenciar la seva comercialització. 

En el sector empresarial, una de les companyies que destaca per la seva sostenibilitat és Frime. Una empresa comercialitzadora de tonyina que utilitza tècniques de pesca sostenibles i es basa en el desenvolupament i l'I+D per a optimitzar les seves operacions. 

En matèria de sostenibilitat, l'empresa es recolza en cinc compromisos: usar de manera eficient els seus recursos energètics, potenciar l'economia circular, reduir les seves emissions de diòxid de carboni (CO₂), limitar el desaprofitament de matèria primera i altres recursos i minimitzar el seu impacte en la mar. 

En termes d'innovació, l'empresa fa ús de tecnologies i eines com a raigs X o visió artificial per a assegurar, entre altres aspectes, la fiabilitat de l'etiquetatge dels seus productes. Una cosa fonamental per a garantir la transparència i la correcta traçabilitat del peix capturat de manera sostenible.

Els beneficis de l'economia blava en la pesca

La pesca i l'aqüicultura sostenibles presenten nombrosos avantatges, entre les quals destaquen la protecció de la fauna marina, la contribució a la seguretat alimentària i la reducció de la contaminació. Però, a més, ofereixen molts altres beneficis de caràcter socioeconòmic. 

Com hem comentat, d'acord amb l'estudi ‘Evidence of price premium for MSC-certified products at fishers’ level: The casi of the artisanal fleet of common octopus from Astúries (Spain)’, elaborat per la Universitat de Cantàbria, la venda de pops certificats amb el segell de MSC per part de pesqueres artesanals asturianes va aconseguir un preu considerablement més alt que la dels no certificats, fins a gairebé un 25% més.

“Arran d'aquest estudi constatem que les pesqueres que comptaven amb productes certificats obtenien no sols un preu més alt en llotja, sinó també altres beneficis que generen valor afegit i poden empoderar al sector primari”, assenyala Rodríguez. “Per exemple, aconseguien més capacitat de negociació, enfortien la capacitat organitzativa de les confraries i milloraven la seva comunicació amb l'administració i les institucions científiques”.

La bossa puja si la xarxa de pesca és sostenible

D'altra banda, l'estudi ‘How Do Investors Value Firms’ Decisions on Obtaining an Eco-label? Evidence from the Fishing Industry’, elaborat per la mateixa universitat, mostra com l'obtenció d'una certificació independent millora la cotització de les empreses en borsa.

“És una cosa que nosaltres també percebem de manera informal: arran de la certificació, aquestes empreses accedeixen a millors mercats i a millors preus”, assenyala la directora de MSC. “A més, es dona un altre benefici molt important: en fer millores en matèria de sostenibilitat, el propi personal de les companyies comença a comprendre la seva importància i a fer altres canvis que van més enllà dels que regeixen les certificacions”.