La formació en habilitats socials, clau en el desenvolupament portuari
L'educació del present i del futur ja no es basa en la tecnologia. El perfil dels futurs líders dels ports serà diferent del que hi havia fins ara, amb aptituds més lligades a l'economia i al dret en detriment de formacions més tècniques. Eduard Rodés, director de l'Escola Europea - Intermodal Transport, analitza aquesta evolució.
Eduard Rodés és el director de l’Escola Europea – Intermodal Transport.
Estem a PierNext, un portal de referència en tendències i innovació, per la qual cosa podria parlar de tecnologies que poden ser disruptivas per a l'educació com el projecte Neuralink liderat per Elon Musk. El seu repte és crear un xip per a implantar-lo en el teixit cerebral per a integrar-lo amb la tecnologia. Un “cordó neuronal” de petits elèctrodes cerebrals capaços de compartir informació procedent d'un sistema informàtic. Amb aquesta connexió, Musk pretén desenvolupar les capacitats cognitives dels éssers humans.
Però avui vull parlar del projecte El futur de l'educació i les competències 2030 iniciat al 2015 per l'OCDE, un organisme internacional integrat per 37 països que desenvolupa polítiques per a una vida millor. Juntament amb els governs, els encarregats de la formulació de polítiques i els ciutadans, treballa per a establir normes internacionals basades en proves i trobar solucions a una sèrie de problemes socials, econòmics i ambientals.
Destaca la seva labor per a aconseguir una educació sòlida. Proporcionen un fòrum i un centre de coneixements únics per a l'obtenció de dades i anàlisis, l'intercanvi d'experiències, la posada en comú de les millors pràctiques i l'assessorament en matèria de polítiques públiques i establiment de normes internacionals.
Aquest projecte comença amb una afirmació amb la qual no puc estar més d'acord:
“Com podem preparar als estudiants per a treballs que encara no s'han creat, per a abordar els desafiaments de la societat que encara no podem imaginar i per a utilitzar tecnologies que encara no s'han inventat? Com podem equipar-los perquè prosperin en un món interconnectat en el qual necessiten comprendre i apreciar diferents perspectives i punts de vista del món, interactuar respectuosament amb els altres i prendre mesures responsables per a la sostenibilitat i el benestar col·lectiu?”
Una declaració de principis que encerta en indicar que una part fonamental de l'educació del futur ha de centrar-se en les habilitats socials o com l'experta en neuroeducación María José Codina denomina virtuts cordials.
Què són les habilitats socials?
Són aquelles habilitats no acadèmiques que els estudiants adquireixen per a tenir èxit en la vida. Sovint inclouen habilitats socials i emocionals, de pensament crític, algunes que faciliten les interaccions positives amb els altres i la capacitat de superar els desafiaments:
- Habilitat d'aplicar el que han après a l'escola a situacions del món real.
- Habilitat de resolució de problemes.
- Gestió de conflictes.
- Habilitat de pensament crític.
- Capacitat de veure les qüestions o problemes des de diferents perspectives.
- Capacitat de treball en equip.
Actualment hem d'incloure matèries com els Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides. T'imagines que pregunten quina és la teva opinió sobre el ODS número 9 en una entrevista per a un lloc en una autoritat portuària?
Si ens cenyim a la realitat quotidiana, podem comprovar que això importa, i molt. L'Autoritat Portuària de Barcelona, l’Escola Europea - Intermodal Transport, la ciutat de Barcelona, Catalunya, Espanya, Europa, el món. Tots s'identifiquen amb els ODS i es comprometen a treballar per a aconseguir-los. Per això pregunto: Deuen els ODS formar part de l'educació que hem de donar i rebre?
Crec que sí. I això ens porta a un terreny interessant per a explorar: l'Humanisme com a fil conductor de l'educació. Una filosofia de la vida democràtica i ètica, en la qual els éssers humans tinguin el dret i la responsabilitat de donar sentit i forma a les seves pròpies vides. La construcció d'una societat més humana a través d'una ètica basada en valors humans i altres valors naturals en l'esperit de la raó i la lliure recerca a través de les nostres capacitats.
Des d'una visió pràctica, l'educació hauria de tractar de fomentar el que col·loquialment denominem sentit comú. De la mateixa forma afirmem que és el menys comú dels sentits. Això ens porta, gairebé sense voler, a l'existencialisme de Jean-Paul Sartre, que va proposar reposar el raciocini en l'ésser humà. Ja que, dotat de la capacitat de raonar i analitzar des d'un sistema lògic la seva realitat més immediata, la seva missió era reconstruir la societat, fent-se càrrec de la seva pròpia destinació.
I ara fixem-nos en els ports, en el que fan i cap a on dirigeixen els seus interessos. Podem prendre com a exemple el programa Human Port Capital en el qual participen els ports de Nova York, Nova Jersey, Vancouver, Los Angeles, Busan, Singapur, Barcelona, Riga, Le Havre, Livorno i Rotterdam. Per a assegurar que els ports continuïn sent dinàmics i competitius, uneixen les seves forces per a tractar sobre la innovació social.
O la iniciativa Smart Ports en la qual participen els ports de Barcelona, Anvers, Busán, Hamburg, Los Angeles, Mont-real i Rotterdam. Una unió que facilita que els ports innovin per millorar processos, infraestructures i operacions. Al meu entendre, el fons de tot això és el canvi d'orientació de les organitzacions.
L'informe de Deloitte 2020 Global Human Capital Trends descriu un nou paradigma per a les organitzacions: l'empresa social.
"Una empresa social és una organització la missió de la qual combina l'increment dels ingressos i els beneficis amb la necessitat de respectar i fer costat al seu entorn i als seus stakeholders. Això implica escoltar, invertir i gestionar activament les tendències que estan remodelant el món empresarial. Parlem d'una organització que assumeix la seva responsabilitat de ser un “bon ciutadà”, tant interna com externament, servint com a model per als seus anàlegs i impulsant un alt grau de col·laboració a tots els nivells.
Les organitzacions ja no són avaluades, únicament, per mètriques tradicionals com poden ser el seu rendiment financer o la qualitat dels seus productes o serveis. En canvi, cada vegada més són jutjades per la seva relació amb els seus empleats, clients, comunitats i la societat en el seu conjunt, convertint-les en empreses socials i no merament empresarials."
El perfil dels futurs líders dels ports serà diferent del que hi havia fins ara. La pròpia presidència dels ports a Espanya ha evolucionat amb la incorporació de dones i amb perfils més lligats a l'economia i el dret en detriment de formacions més tècniques. L'educació del present i del futur ja no és principalment sobre tecnologia, encara que la utilitzarà com a eina al seu favor.
L'educació ha de servir per a construir-se interiorment, la qual cosa permetrà construir en favor dels altres. Una realitat per a la qual no es dóna una formació específica i per a la qual s'han de buscar les fonts, ja que la societat del futur exigirà als ciutadans ser responsables. Jean-Paul Sartre va dir que l'home està condemnat a ser lliure perquè és responsable de tots els seus actes. Haurem d'aprendre a ser lliures i això és, possiblement el més difícil i el més bonic pel que lluitar.