Temes

A

Cercar

Nautic Tech, la innovació i l’economia circular s’obren pas en la nàutica

En el marc de l’última edició del Saló Nàutic, que es va celebrar a Barcelona el mes d’octubre, va tenir lloc la primera edició de Nautic Tech, un fòrum d’inversors amb presentacions de start-ups internacionals, on es va prendre el pols a l’estat de la tecnologia aplicada a la nàutica.

Publicat el 22.11.2018
Vaixells en una de les Marines del Port de Barcelona al capvespre. [Imatge de Getty Images]

Aquesta iniciativa singular la va desenvolupar Seed&Click, una xarxa d’inversors privats i un notable actor en l’escena d’empreses tecnològiques que ha convertit Barcelona en un important hub i pol d’atracció per a start-ups i companyies basades en la innovació. Entre altres esdeveniments, participa en els 4YFN Awards (que forma part del programa del Mobile World Congress), és impulsor de la Barcelona Startup Week i de l’iSport Forum, que també es va celebrar a Barcelona. En paraules del CEO de Seed&Click, Juan Alvárez de Lara, l’objectiu de l’esdeveniment és “ser un punt de trobada per a les start-ups dedicades a la indústria nàutica”. Es tracta d’un sector “al qual li falta una mica d’innovació”, d’acord amb aquest emprenedor, que, sempre optimista, el valora com “una gran oportunitat per a empreses que vulguin desenvolupar solucions innovadores en aquest àmbit”.

Apassionat del mar i la navegació, Álvarez de Lara ha orientat la recerca i la selecció de les iniciatives més interessants que vinculen tecnologia i nàutica, tenint en compte la protecció del medi ambient: “Són propostes que busquen l’equilibri amb l’ecosistema des de sectors diferents. Des del turisme sostenible fins a la gestió eficient dels residus, passant per l’impuls a les energies renovables”, explica l’inversor. L’edició inaugural de Nautic Tech ha rebut multitud d’inscripcions de tot Europa, amb la qual cosa Álvarez de Lara considera que ha estat tot un èxit que espera poder repetir al pròxim Saló Nàutic.

La innovació en el sector nàutic és una gran oportunitat per a les empreses que vulguin desenvolupar productes basats a la tecnologia.

Durant la cita al Port de Barcelona, es van presentar les cinc propostes finalistes i el jurat va decidir in situ la guanyadora del premi valorat en 100.000 euros en serveis d’assessoria, branding i exposició mediàtica. A més del compromís amb la sostenibilitat, els criteris de la selecció dels projectes finalistes van ser la capacitat d’innovació i transformació del sector nàutic, la viabilitat econòmica de la proposta i la capacitat de l’equip impulsor de l’empresa.

  • Fanautic (Palma, Espanya) és un club de navegació que aplica la sharing economy a la nàutica. Es presenta com una mena d’Airbnb per als vaixells que mitjançant una quota assequible permet als usuaris disposar d’una embarcació durant el temps que vulguin (reservada prèviament per mitjà d’una app per a smartphones pròpia), sense haver-se de preocupar per l’amarrament, l’assegurança o els costos de manteniment, ja que se n’ocupa l’equip de Fanautic. De moment, disposen de més de 60 vaixells en 21 bases nàutiques d’Espanya i planegen internacionalitzar el model de negoci. Els aficionats a la nàutica poden ser socis i fer servir les embarcacions disponibles o bé posar els seus vaixells a la disposició de la resta de membres de Fanautic, i el seu equip n’assumiria el manteniment i la gestió.
  • Navily (París, França). Si l’anterior es presentava com l’Airbnb de la nàutica, Navily es podria considerar el Booking dels fondejadors, els ports esportius i altres serveis nàutics. Es tracta d’una guia creada gràcies a les crítiques i les imatges que aporten els usuaris, a la qual se suma la capacitat de fer reserves directament des d’una aplicació per a smartphones. De moment, està present a França, Espanya, Itàlia, Grècia, Croàcia i els Estats Units.
  • PME Mare  (Torí, Itàlia). Aquesta empresa italiana dissenya i desenvolupa accessoris per a la navegació recreativa. Són sistemes d’amarrament i fondeig innovadors, assequibles i sostenibles. Així, durant la xerrada va presentar una boia, anomenada Clik, amb un sistema de trucada remot, amb què fa la recollida de les boies més segura i eficient. De la mateixa manera, Grippy és una boia per a àncores que es manté vertical fins i tot en condicions de forts corrents i vents, disposa de sensor perquè s’il·lumini de manera automàtica quan es faci de nit i un sistema de recàrrega solar. Tots els seus productes, a més, estan fabricats amb plàstic reciclat i estan exempts de plom.
  • Smalle Technologies (Barcelona, Espanya). Aquesta companyia barcelonina té l’objectiu de portar la tecnologia de l’internet de les coses a les piscifactories marines. Els seus dispositius controlen en temps real diferents paràmetres de l’entorn (com ara l’oxigen dissolt, la temperatura de l’aigua i el perfil dels corrents, entre d’altres) que asseguren la productivitat i la sostenibilitat d’aquestes granges marines. Es comuniquen als usuaris mitjançant un interfície senzilla i accessible des del telèfon mòbil.

Finalment, la proposta que es va endur el reconeixement del jurat va ser la també barcelonina Thermal Recycling of Composites. Es tracta d’un spin-off del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) que ha desenvolupat una tecnologia única que li permet reciclar els composites presents a les embarcacions, com la fibra de vidre o la de carboni. Aquests materials es converteixen en fibres de plàstic reciclat d’alta qualitat (conserven un 90% de les propietats del material original) que es pot reutilitzar per fabricar nous components per a vaixells. Els impulsors de Thermal Recycling of Composites es van inspirar en la problemàtica creixent dels residus que produeix la nàutica, que acaben en abocadors o bé es cremen, amb el consegüent impacte en el medi ambient, amb l’arribada de gasos tòxics i micropartícules a l’atmosfera. Inspirats en l’economia circular, han llançat R3FIBER, una tecnologia única que genera composites que es poden modelar en nous productes o, més recentment, fer-se servir per a la impressió 3D d’objectes i components.

Aquesta primera edició, Nautic Tech ha aconseguit donar visibilitat a un bon nombre de companyies joves que incorporen la tecnologia i la innovació al sector de la nàutica, sempre des d’un punt de vista que inclou la sostenibilitat i l’economia circular i col·laborativa entre els seus valors.