Temes

A

Cercar

Pier01: el ‘hub’ per impulsar l’emprenedoria i la innovació

El Port de Barcelona acull, en un antic magatzem de mercaderies del segle XIX, un dels cinc hubs d’innovació més importants del món, segons la revista Forbes. És Pier01, el primer campus de l’associació d’emprenedors Barcelona Tech City, i també la seva seu.

Publicat el 21.07.2018
El Pier01 comparteix espai al Palau del Mar amb el Museu d’Història de Catalunya. [Imatge: Barcelona Tech City]
En aquest edifici treballen més d’un miler de persones, entre emprenedors, start-ups i laboratoris d’innovació en mobilitat o pagament electrònic de grans companyies. Aquest era el brou de cultiu que va originar el naixement, ara fa cinc anys, de Barcelona Tech City, per part d’un grup d’emprenedors. El president, Miguel Vicente (fundador d’una vintena de start-ups, com ara Wallapop, LetsBonus, Glovo (JustBell) i CornerJob, entre d’altres), explica com es va gestar l’associació: “Vam tenir una reunió amb altres emprenedors i pioners de les empreses de base tecnològica de la ciutat. Volíem veure com podíem potenciar l’escena que ja existia a Barcelona, i alhora donar suport als que començaven a emprendre”. I és que Barcelona està, segons Miquel Martí, director general de Barcelona Tech City, “molt ben posicionada al món com a capital tecnològica, entre les cinc capitals més importants d’Europa i les tres ciutats principals que triarien els emprenedors per fixar el seu negoci”. En aquest context, aquesta associació sense ànim de lucre es va proposar “tornar a la ciutat el que ens havia donat i promoure el desenvolupament d’entrepreneurs i el talent en general”, en paraules de Vicente, que ara exerceix de president. En tot just cinc anys des que es va crear, ja té més de 700 empreses associades, als quals es dóna suport des del Pier01 amb “més de 400 activitats l'any als associats, entre presentacions, conferències, esdeveniments de networking i formació, orientades a aportar coneixements, eines i contactes als emprenedors de l’associació”.

Bona sintonia

Després de poc de començar a caminar, els fundadors de Barcelona Tech City van detectar la necessitat d’un espai que materialitzés i reunís tot el talent de l’associació: “Pensàvem en un espai a l’estil de Station F (París), Factory (Berlín) o el Cambridge Innovation Center (Boston)”, explica Miquel Martí. “Buscàvem un lloc que simbolitzés la marca Barcelona. Ens vam acostar al port amb aquesta proposta i de seguida hi va haver sintonia”, continua Martí. Aquesta aportació de Barcelona Tech City al hub Pier01 encaixa amb la filosofia de Port de Barcelona i el seu interès per “donar cabuda a iniciatives diverses, tant de l’àmbit privat com públic”, en paraules de Pedro Arellano, adjunt a la Direcció general i Desenvolupament Corporatiu de Port de Barcelona. “Si la lògica del port és, des de sempre, connectar territoris en l’àmbit comercial, té sentit donar espai a projectes tecnològics amb uns objectius idèntics. A més, poden atreure altres subsectors connectats a l’àmbit portuari”, comenta Arellano.

Miquel Martí, director general de Barcelona Tech City: "Barcelona està molt ben posicionada al món com a capital tecnològica, entre les cinc capitals més importants d’Europa"

Filosofia ‘smart’

Port de Barcelona, que està evolucionant cap a un model de smart port basat en la digitalització dels serveis, comparteix valors amb Barcelona Tech City. “Són idees similars, perquè moltes de les empreses que formen l’associació i que treballen a Pier01 busquen la digitalització d’indústries tradicionals. És la recerca de solucions innovadores i de selecció i gestió del talent necessari per fer-les possibles, com també està fent el port en el seu procés de digitalització”, explica Martí. De moment, aquesta idea ja ha atret grans empreses de diferents sectors que han instal·lat al Pier01 els seus innovation labs. I és que entre els ocupants del Pier01, hi ha empreses de totes les mides. “Des d’espais de coworking amb companyies que comencen i tenen pocs empleats, fins a companyies mitjanes que lloguen espais grans, de 500 m2”, explica Martí. I, més recentment, s’hi han incorporat els “espais d’innovació corporatius, com el SEAT Metropolis:Lab Barcelona, el InnovaHub de Naturgy o el Payment Innovation Hub de CaixaBank, Visa, Samsung, Arval i Global Payments; a més, en breu Telefónica i 5GBarcelona instal·laran al Pier01 el seu laboratori 5G”. Per al director de l’associació, aquesta barreja del Pier01 “és una bona combinació, ja que uneix la innovació (basada en recursos i experiència) de les grans empreses amb la que aporten les start-ups i els emprenedors, més centrada en solucions originals i creatives basades en l’ús de la tecnologia”. Després de tot, una de les funcions del Pier01, a més de ser “la casa de les start-ups”, és afavorir la comunicació i la col·laboració entre tots els actors, no només del sector tecnològic, sinó de l’economia en general. “La nostra funció més important és facilitar aquestes trobades, perquè d’aquesta connexió neixen els grans projectes”, explica Vicente. I aquestes trobades també es poden materialitzar entre empreses del Pier01 i entitats i companyies que operen al Port de Barcelona. “Sabem que, per exemple, el Port de Barcelona té molt d’interès en els avenços en matèria de vehicles elèctrics i autònoms. Així que no seria desgavellat anticipar que, tenint el laboratori de mobilitat sostenible de SEAT allotjat aquí, sorgeixi algun tipus de col·laboració, no només amb el port, sinó amb la ciutat”, esmenta, com a exemple, Miquel Martí.
Moltes de les empreses al Pier01 busquen la digitalització d’indústries tradicionals, mitjançant solucions innovadores, com també està fent el port en el seu procés de digitalització

El Port, espina dorsal del ‘hub’

Avui, Pier01 té una llarga llista d’espera d’emprenedors i empreses que esperen el seu torn per disposar d’espai al hub. De la mateixa manera, altres companyies creixen tant que ja no hi poden continuar. Mentrestant, els representants de determinats sectors o tecnologies adquireixen una importància tan gran que potser mereixerien un espai propi.

En resum, fins i tot abans del seu segon aniversari, el Pier01 ja ha quedat petit per a Barcelona Tech City i l’escena tecnològica de la ciutat. “Ens agradaria sumar altres espais a la ciutat, com a campus temàtics. Però sempre tenint en compte el port i el Pier01 com a espina dorsal del projecte”, explica Martí. De fet, aviat es posarà en marxa un nou hub a prop del campus actual, centrat en la tecnologia blockchain. “L’estratègia continua sent estar presents al port i, fins i tot, ens plantegem estar més a prop d’espais destinats a la navegació i concentrar-nos en solucions més orientades al transport marítim”, conclou Martí.