homePORT, innovació amb el segell d’Hamburg
Fa més d'una dècada que Hamburg va començar a integrar el concepte de ‘Smart Port’ en la seva estratègia de negoci. Ara, amb homePORT, el port alemany revisita el concepte d'innovació amb una nova plataforma que Phanthian Zuesongdham defineix com un “prototip en si mateix”.
homePORT vol fer-li un volt de rosca a la innovació, projectant-la cap a l'exterior, tal com explica a PierNext Phanthian Zuesongdham, responsable de la divisió de Solucions de Processos Portuaris de l'Autoritat Portuària d'Hamburg.
“Com a Autoritat Portuària, ens hem adonat que podem generar innovació d'una manera diferent: des del port cap a l'ampli ecosistema que ens envolta, en fluxos ascendents i descendents”, explica.
Remarca que quan parla d'ecosistema no es refereix únicament a aquelles empreses directament vinculades al port, sinó als proveïdors de serveis i socis de les empreses que fan negocis amb el port.
Què és HomePORT?
Situat en un campus de contenidors de 120m² situat a la sortida sud del túnel de St. Pauli Elbe, en una àrea que ocupa 4.500 m², homePORT és una plataforma d'innovació oberta, independent i bidireccional que vol ser una primera presa de contacte per a la innovació marítima a la ciutat i oferir a start-ups, empreses, acadèmics i investigadors les instal·lacions i equipaments necessaris per a ajudar-los en el desemvolupament de prototips i assajos.
“Es tracta d'un producte o servei emergent que actualment es troba en fase pilot, per això està construït en un contenidor, perquè estem estudiant com hauria de ser aquest model de negoci i com hauria de funcionar per a establir una marca i crear una experiència de client positiva”, puntualitza.
Aquesta innovació que homePORT vol potenciar es vertebra al voltant dels següents temes: Zero emissions, Drons i Robòtica, Fabricació additiva, Infraestructures i logística, Sistemes de trànsit intel·ligents i Bessó digital, IA i IoT.
Els espais de homePORT inclouen una sèrie de laboratoris denominats Urban Tech Playgrounds, concebuts per a provar productes i serveis, i una zona de tallers i de proves i espai per a agregar contenidors addicionals. Destaca també un espai ‘maker’, pensat per a ser un taller tècnic compartit amb equips que facilitin la creació de prototips o el desenvolupament de productes per part dels membres de la comunitat.
homePORT es diferencia d'altres plataformes d'innovació per la seva clara aposta tecnològica
Homecoming HomePORT, un festival de tecnologia
Zuesongdham explica que en aquesta primera fase de desenvolupament, des de homePORT estan duent a terme diversos experiments per a aprendre i aprofundir sobre com el port i l'esmentat ecosistema poden treure-li tot el partit a aquesta nova plataforma d'innovació.
“Per això hem creat una cartera de serveis que ara estem oferint i sobre la qual estem recollint opinions sobre aquest tema. En aquesta direcció, també organitzem esdeveniments relacionats amb la innovació marítima, un dels quals és Homecoming homePORT, que considerem un prototip en si mateix i que al juny celebrarà la seva segona edició”, comparteix.
Concebut com un festival de tecnologia marítima, és un ‘parc temàtic’ anual on els expositors poden demostrar solucions futures per a la indústria. Una plataforma d'oportunitats que vol provar, de manera molt pràctica, com diferents tecnologies poden ajudar el sector a enfrontar-se a reptes com la transició energètica.
“Encara no hem acabat de definir la nostra cartera de productes, així que estem estudiant què ha tingut una bona acollida i què no. També estem revisant la possibilitat d'utilitzar homePORT com un banc de proves o laboratori vivent, aquest és un dels nostres principals serveis”, explica.
Des del seu punt de vista, aquest contacte ‘real’ amb el prototipatge i les demostracions en viu és fonamental, ja que serà un ‘mix’ de tecnologies el que permetrà que les empreses evolucionin cap a models neutres en carboni, puguin generar un impacte social i s'enfrontin a reptes com el canvi climàtic o el demogràfic, per al qual, assenyala, és fonamental que les noves generacions es vagin gradualment incorporant al sector.
Quan es veuran resultats concrets?
Phanthian Zuesongdham explica que homePORT s'està desenvolupant en diferents etapes amb una durada aproximada de dos anys cadascuna. “Treballem el present i el futur en paral·lel. Ara ens trobem en un homePORT 2.0 i l'objectiu és desenvolupar aquests serveis amb major profunditat. La ubicació actual és una porta d'entrada, però una altra evolució de la plataforma serà la inclusió de més zones repartides pel port i per a les quals es definiran nous espais segons el seu ús”, comparteix.
Explica que no patentaran les innovacions que es generin en homePORT. En aquest sentit, la plataforma és una facilitadora, similar a altres models d'innovació portuària al voltant del món: “Volem aprendre d'altres experiències i obrir les portes perquè altres autoritats portuàries coneguin el que fem en homePORT. No hi ha un model únic, hem de trobar els elements que millor funcionen en la nostra comunitat i pels nostres stakeholders i adaptar-los al nostre entorn”.
La responsable de la divisió de Solucions de Processos Portuaris d'Hamburg afirma que el que distingeix homePORT d'altres plataformes és que aquesta es concreta en la innovació tecnològica. “Volem que les empreses perdin la por a tecnologies com la intel·ligència artificial i que sàpiguen integrar-les en els seus models de negoci perquè estiguin millor preparades per al futur”, subratlla.
Com encaixa HomePORT en el portafolio d'innovació del port d'Hamburg?
Finalment, Zuesongdham vol ressaltar que homePORT no és una estratègia exclusiva del port d'Hamburg, sinó que s'ha definit en sintonia amb la ciutat. “homePORT liderarà la innovació marítima d'Hamburg, que al seu torn també està relacionada amb en el pla mestre del port i els objectius de la Cambra de Comerç. Forma part d'una estratègia coherent per a la ciutat que crearà sinergies a partir dels recursos que sorgiran fruit de les diverses aliances que estem establint amb diferents socis”, explica.
Després d'una dècada liderant la innovació portuària, el port d'Hamburg assaja altres metodologies que ampliïn el significat de ‘Smart Port’.
“homePORT vol definir un bon model de negoci i de governança basat en la sostenibilitat. Això no sols significa generar un impacte econòmic sinó a crear impactes socials i mediambientals positius. Aquestes són les dimensions que ens preocupen”, conclou.