Temes

A

Cercar

Terminals interiors: casos d’èxit en temps de Covid-19

El Port de Barcelona va ser el primer d'Espanya i un dels pioners a Europa a desenvolupar l'estratègia de port en xarxa. És a dir, el desenvolupament d'una xarxa de terminals interiors (també conegudes com a port secs) connectades ferroviàriament amb el port en punts estratègics del seu hinterland amb l'objectiu d'acostar els seus serveis a clients de l'interior de la península i més enllà de les seves fronteres. Hem preguntat als directors de les terminals més reeixides les claus dels seus models de negoci i com van aconseguir brillar en un any, el 2020, complicat per a la cadena logística.

Publicat el 10.06.2021
Els directors de les terminals interiors més reeixides comparteixen les claus dels seus models de negoci i com van aconseguir brillar en 2020. (tmZ)

A més de millorar la gestió de la cadena de subministraments i ésser una prolongació dels ports terra endins, les terminals interiors o ports secs van resultar determinants durant el confinament provocat per la pandèmia de la Covid-19. Van contribuir a garantir el transport i subministrament de les mercaderies i van presentar uns volums de negoci que van superar el d'anys anteriors.

És el cas de les terminals que exposarem a continuació: la Terminal Marítima de Saragossa (tmZ), Perpignan St Charles Conteneur Terminal (PSCCT) i la Terminal Intermodal Montsó (TIM). Però també d'altres com són les gestionades per Synergy, APMT Rail i Transports Portuaris a Noain, Pla de Vilanoveta i Tarragona respectivament.

Són terminals que han crescut en els últims anys gràcies a una combinació de diferents factors: una política comercial i una gestió orientada a les necessitats dels clients, la diversificació de serveis, la millora de les seves infraestructures i especialment, gràcies a uns operadors logístics ferroviaris que ofereixen un ampli ventall de serveis porta a porta als seus clients que inclouen, entre altres, el transport ferroviari, el despatx duaner, la gestió d'equips i la coordinació amb les arribades i sortides dels vaixells.

En el cas del Port de Barcelona, un 15% dels contenidors que arriben o surten de les seves instal·lacions ho fan per aquest mitjà de transport, xifres similars que manegen alguns dels grans ports del nord d'Europa, com Anvers o Hamburg. En cotxes acabats el percentatge puja fins al 43%.

Cooperació públic-privada

A Perpinyà, Eric Gilbert, Director General de PSCCT, destaca que la seva estructura legal mixta, composta per una societat pública i una altra privada amb participació del Port de Barcelona, els garanteix “una gran independència de tots els grups d'interès, inclosos els administradors de xarxes ferroviàries i altres operadors de transport de mercaderies combinat. Això és important perquè ens permet donar servei a tots els actors en les mateixes condicions”, destaca.

De manera similar s'expressa Ramón Adé, Director Gerent de tmZ, que compta amb la participació majoritària de Mercazaragoza, seguida del Govern d'Aragó i del Port de Barcelona: “La nostra estructura públic-privada és una de les característiques que ens permet ser, avui, la principal terminal ferroportuaria de l'interior d'Espanya. La participació pública ha permès desplegar una estratègia de desenvolupament de l'economia aragonesa a través de la intermodalitat. La societat privada, d'altra banda, aprofita l'experiència en la gestió operativa i comercial perquè els carregadors de la zona guanyin en competitivitat”, afirma.

Avui, tmZ s'ha convertit en la principal terminal ferroportuaria d'Espanya. (tmZ)

En el cas de TIM, la terminal va ser creada en 2011 per a donar aprovisionament i expedició de càrrega a les empreses del Grup SAMCA, propietària del 90% de la terminal, i un dels majors grups industrials d'Aragó. El 10% restant pertany a Logirail (RENFE). TIM gestiona avui dia una terminal per a trànsits en contenidor i una altra per a trànsits a granel, AgroTim. Tal com veurem més endavant, les dues terminals presten servei a una multitud de clients molt diferents dels originals, lligats a trànsits químics, porcins, cereals, etc.

Aquestes terminals han crescut en els últims anys gràcies a la seva orientació al client, la diversificació de serveis, la millora de les seves infraestructures i especialment, gràcies a uns operadors logístics ferroviaris que ofereixen un ampli ventall de serveis porta a porta als seus clients

Situació estratègica i connectivitat

La ubicació de les terminals és una altra de les claus que assenyalen els seus responsables. En el cas de Perpinyà, Gilbert assenyala que la ubicació geogràfica de la terminal té una especial importància en el desenvolupament de les seves activitats, ja que permet, gràcies a les dues connexions ferroviàries existents (l'antiga línia que transcorre per la costa i la nova línia d'alta velocitat que passa pel túnel del Pertús) “connectar Barcelona amb París, ja que no existeix una línia directa entre la capital catalana i la francesa”, apunta.

Perpinyà ofereix, a més, connexions amb Alemanya i Holanda i el seu director general anuncia que aquest mes de juny s'inaugura la línia Perpinyà-Calais i Perpinyà-Calden-Kirchen, que ampliarà la connectivitat amb tots dos països. Segons el seu director general, això incrementarà significativament el volum de mercaderies que passen per la terminal francesa.

PSCCT ofereix dues connexions ferroviàries i connecta Barcelona amb París. (PSCCT)

Diversificació de productes i serveis

En el cas de TIM, la seva aposta pel ferrocarril va de la mà d'un model orientat cap a la sostenibilitat. “Gairebé la totalitat de les importacions entren per tren i l'objectiu és potenciar el trànsit ferroviari multinegoci”, explica José Antonio Ramos, el seu director.

Aquesta terminal ha apostat per la diversificació com a estratègia de creixement i model de negoci. Així, en 2019 va néixer agroTIM, una unitat de negoci dedicada a l'agroalimentari que permet el desenvolupament logístic de productes que abunden en aquesta zona, com el cereal i el blat de moro que se subministra a regions veïnes i que s'utilitzen també com a pinsos animals.

“Ara volem incorporar la soia, que arriba al Port de Barcelona des del Brasil i l'Argentina, perquè els fluxos són més regulars que el d'altres cereals”, afegeix Ramos. TIM també destaca per un altre factor: és l'única terminal de la de la península Ibèrica que gestiona contenidors reefer, graneles i secs.

Ramos comparteix que la proximitat de l'escorxador de l'empresa Llitera Meat, que pertany al grup italià Pini, situat a Binèfar, va suposar la posada en marxa en 2020 de termoTIM, la nova línia de negoci de contenidors refrigerats. “Enviem un tren diari al Port de Barcelona carregat amb productes carnis dirigits al mercat asiàtic”, explica.

TIM ha apostat per la diversificació com a model de negoci. Així, en 2019 neix agroTIM i en 2020 termoTIM. (TIM)

‘Immunitat’ davant la pandèmia

Malgrat les dificultats exposades per la pandèmia, en 2020 les tres terminals van registrar uns volums que pràcticament van superar el d'anys anteriors. 

TIM va registrar 67.705 TEU i 1.100 trens, un creixement del 8% respecte a 2019. Ramos atribueix aquestes xifres al major volum de producció de la fàbrica de Novapet (Grup SAMCA) i a les exportacions càrnies.

PSCCT, per la seva part, va registrar el moviment de 39.212 contenidors, un creixement del 9% comparat amb 2019, quan la xifra va ser de 35.999. “Davant la pandèmia, reaccionem als esdeveniments segons el principi de qualsevol activitat logística: l'adaptació. Enguany, i a conseqüència del Covid, hem canviat la manera d'operar administrativament i ja no intercanviem documents físics amb els conductors”, explica Gilbert.

Per part seva, TmZ va concloure 2020 amb 350.000 TEU i 3025 trens. En 2019 van ser 356.675 TEUS i 2.985 trens operats per part de la terminal saragossana. “Les exportacions agroalimentàries, en particular, el porcí i l'alfals, van créixer durant la pandèmia. Sí que observem un major desequilibri entre exportacions i importacions que es van compensar amb un major nombre de trens, encara que haguessin contenidors buits, i es va poder respondre a les necessitats del mercat”, comparteix Adé.

El port en xarxa ha estat fonamental per a incrementar la competitivitat del sector en comerç exterior de les regions en les quals se situen aquestes terminals

Una visió de futur

L'activitat no cessa, ja que cadascuna de les terminals planifica el seu futur des de diferents perspectives. tmZ, segons diu Adé, està immersa a adaptar la seva infraestructura a trens de 750 metres, més eficients i competitius, i a ampliar l'espai de depot.

TIM està implementant diferents projectes per a incrementar la digitalització de les seves operacions amb l'objectiu d'augmentar la traçabilitat de la càrrega durant el trajecte o els accessos a la terminal.

PSCCT, per part seva, també es troba en ple procés d'expansió de les seves instal·lacions.

El port en xarxa ha estat fonamental per a incrementar la competitivitat del sector en comerç exterior de les regions en les quals se situen aquestes terminals. Han contribuït significativament a atreure també activitat logística i, per tant, a generar ocupació. Avui dia són més atractives per a la implantació de centres logístics ubicacions pròximes a les terminals gràcies a l'altíssima connectivitat ferroviària, que unes altres molt més pròximes al port però carents de connexió ferroviària.

El puerto en red ha servido también para reducir ostensiblemente la huella de carbono de las supply chain de todo el noreste peninsular. 

El port en xarxa ha servit també per a reduir ostensiblement la petjada de carboni de les supply chain de tot el nord-est peninsular. 

Lliçons apreses

Existeixen alguns punts en comú que podem considerar el secret d'aquests casos d'èxit:

  • Es tracta de terminals que, en general, van començar amb dimensions reduïdes i que han anat creixent a mesura que han anat necessitant més espai o millors instal·lacions, allunyades del concepte de mega-terminal que pot llastrar el compte de resultats de la infraestructura durant els seus primers anys de vida.
  • Totes elles tenen una forta orientació al client, amb una cartera de serveis porta a porta adaptada a les necessitats dels diferents usuaris i en constant evolució.
  • En general, s’han inclinat cap a la diversificació de la seva activitat, tant en productes com en serveis, tendint a oferir cada vegada més valor afegit i evolucionant del concepte de hub de transport al de hub logístic.
  • Encara que varia segons el cas, els models de gestió es basen principalment en la col·laboració públic-privada
  • Existeix una gran interacció entre les terminals interiors i els ports als quals donen servei. En aquest sentit cal destacar que es tracta, en general, de terminals multi-port, disposant de connexions ferroviàries amb diversos enclavaments marítims.

En els propers anys terminals interiors i ports en el seu conjunt, hauran de continuar avançant i adaptant-se a les necessitats del sector exterior i logístic per a continuar contribuint com ha fet fins ara a generar riquesa. 

Exemples recents d'aquesta adaptació són el desenvolupament de les autopistes ferroviàries i del transport ferroviari refrigerat. Hi haurà més pròximament, ja que totes elles estan immerses en projectes innovadors molt il·lusionants.