Jorge Dahl, business development manager a DNV GL, sobre la descarbonització a curt termini, va citar 2030 com l'any en què la logística, la digitalització i la hidrodinàmica aconseguiran una major optimització. Mentrestant, situa 2050 com l'horitzó per a aconseguir aquest objectiu en la maquinària, en concret en l'ús d'equips i sistemes més eficients, i en els combustibles, i a més del GNL va citar uns altres com l'hidrogen, l'energia eòlica o la nuclear.
Els ports de Barcelona i Tarragona aposten per la sostenibilitat
Jordi Vila, cap de medi ambient del Port de Barcelona, i Joan M. Bàssora, director de sostenibilitat i desenvolupament del Port de Tarragona, van destacar durant el webinar especialitzat el treball que tots dos ports estan realitzant per a complir amb els objectius de sostenibilitat.
A Tarragona, l'Autoritat Portuària va presentar enguany el seu nou Pla de Sostenibilitat Agenda 2030 per a reduir el seu impacte ambiental en el territori i compensar les emissions de CO₂ en un 96% a la fi de 2021 i en un 99% a la fi de 2030, a través d'accions com per exemple la contractació d'energia verda, l'electrificació del moll de creuers o mitjançant la instal·lació de plaques fotovoltaiques per a la utilització d'energia renovable.
“El nostre pla de sostenibilitat té com a repte marcar una dècada d'accions ambicioses per aconseguir els objectius marcats de sostenibilitat econòmica, ambiental i social. El futur del port com a infraestructura logística passa per una intermodalitat que fomenti el ferrocarril, l'ús de nous combustibles verds i noves fonts d'energia renovables”, va afirmar Bàssora.
Per la seva part, Jordi Vila va parlar del Pacte Verd Europeu com el marc “en el qual els ports ens movem” i va incidir en el paper “clau” dels mateixos per a recórrer amb èxit aquest camí. Va assenyalar que els agents clau per a aconseguir aquest canvi són els vaixells i les navilieres i anticipa que en un futur coexistiran diversos combustibles com el biometà o els sintètics, i adverteix que els ports hauran de preparar-se per a tenir les infraestructures de subministrament necessàries per a cadascun d'aquests combustibles. No va descartar que els ports siguin capaços de produir alguns d'ells.
“El Port de Barcelona treballa en aquesta línia mitjançant tres pilars: la transició cap al nou model energètic, la reducció de la contaminació atmosfèrica i la descarbonització de l'activitat portuària”, va explicar.
Així, tant agents públics com privats que van participar al webinar van mostrar el compromís de les seves respectives organitzacions per a complir els objectius fixats internacionalment.