Temes

A

Cercar

Desplegant una xarxa 5G portuària: l’experiència del Port de Barcelona

El 5G serà el gran habilitador de tecnologies que augmentaran la capacitat d'innovació dels ports des de diversos fronts. David Serral, Director del Departament de Sistemes d'Informació, explica, en entrevista, les característiques i millores operatives que aportarà la futura xarxa al Port de Barcelona.

Publicat el 03.11.2022
David Serral explica en entrevista perquè la futura xarxa 5G serà estratègica per al Port de Barcelona. (PierNext)

El desplegament de la xarxa 5G en els ports permetrà anar un pas més enllà per a completar la digitalització. Diversos ports ja han executat pilots amb tecnologies disruptives habilitades gràcies al 5G per a millorar la traçabilitat de les rutes de navegació, analitzar dades amb major rapidesa o agilitzar el trànsit de vehicles.

En el cas del Port  de Barcelona, un dels principals projectes del Pla de Telecomunicacions és la implementació de la xarxa 5G que doni cobertura i millori totes les infraestructures relacionades amb l'àmbit de les comunicacions. 

David Serral, Director del Departament de Sistemes d'Informació del Port de Barcelona, explica que aquesta és una gran línia estratègica, no sols per al departament que dirigeix, sinó per al conjunt del Port.

 

En quin moment es troba el projecte?

Moltes entitats i empreses privades hem començat a treballar amb petits prototips i proves de concepte en l'entorn 5G. Creiem que és el moment de fer un pas endavant que implica la construcció real d'aquesta xarxa 5G com la plataforma sobre la qual edificar i desenvolupar futurs projectes. El procés en el qual estem ara és el de licitació i de publicació dels plecs perquè els possibles licitadors presentin les seves candidatures.

Quan es va iniciar?

Fa aproximadament dos anys, amb l'inici de proves de concepte com el Maritime 5G, que és el que ens ha portat fins aquí. Verificar que aquests pilots funcionen i treballar amb els nostres equips per a comprovar que existeixen altres casos d'ús per a aquesta xarxa.

 

Quins pilots per a provar aquesta xarxa?

Hem realitzat diversos pilots. Un dels més visibles és el Maritime 5G, un projecte que vàrem presentar fa un temps. Consisteix en la geolocalització de vaixells i el seguiment mitjançant imatges d'alta qualitat i la seva ubicació en el pla. Això ens ha permès comprovar que aquest tipus de tecnologies ens permet un ampli marge de millora operativa.

 

Quins aprenentatges han extret d'aquest pilot?

Sobretot, ens ha proporcionat la base sobre la qual començar a pensar que aquesta tecnologia pot ser realment útil. A partir d'aquí hem obert un benchmarking intern, una consulta a tots els nostres departaments. Arell d’aquestes consultes hem descobert que pot haver-hi casos d'ús relacionats amb la seguretat, amb l'operativa portuària, amb la gestió d'emergències, medi ambient o amb la sensórica. La xarxa 5G d'alta capacitat ofereix àmplies possibilitats de millora i de solucions.

Les xarxes 5G tenen una gran capacitat de tràfec d'informació i permeten la interconnexió de múltiples elements i sensors. (GettyImages)

Podria citar alguns exemples concrets?

A nivell de seguretat, la capacitat de poder transmetre vídeo en directe en cas de produir-se un incident permet que el nostre centre de control rebi aquestes imatges en temps real dels dispositius dels cotxes de la policia portuària, per exemple.

Si parlem de medi ambient, tenim la responsabilitat i compromís de millorar en aquesta línia. Un dels aspectes per a aconseguir-ho és dotar a l'entorn portuari d'una gran quantitat de sensors capaços d'enviar informació en temps real i per a mesurar diferents estatus en un període de temps determinat. En aquest sentit, la tecnologia 5G també pot aportar molt de valor.

 

Quines característiques tindrà la futura xarxa 5G del Port de Barcelona?

És una infraestructura híbrida, una xarxa d'ús privat i intern per al port, però amb connectivitat exterior. No és una xarxa aïllada. 

Dins de les xarxes 5G existeixen dos escenaris. El primer és una xarxa privada completament aïllada, que és molt ràpida i que ofereix molts recursos localment, però que no obstant això no permet sortir a l'exterior ni que res accedeixi. La segona és una xarxa privada virtual. A partir de la xarxa virtual de l'operador es crea una altra que permet compartir recursos, però és menys àgil. I un tercer model que és l'híbrid, que és el concepte que adoptarem en el Port. Es tracta d'una xarxa privada però amb possibilitat de sortir a l'exterior, a la xarxa pública.

 

La xarxa 5G del Port de Barcelona serà la primera operativa en l'estat espanyol

En quina zona del port començarà a desplegar-se la xarxa?

A nivell de cobertura, estem pensant en una xarxa 5G que cobreixi tot el territori portuari. Per descomptat, el Port Vell també, i tot el territori industrial i les més de mil hectàrees que abasta el Port de Barcelona. A més, està previst que doni cobertura a dues milles nàutiques per a, tal com comentava anteriorment, els projectes o millores operatives que moltes vegades se situen en la mar.

Quin component d'innovació aportarà el 5G al Port i als seus col·laboradors?

A nivell tecnològic, les xarxes basades en 5G tenen una gran capacitat de tràfec d'informació, permeten la interconnexió de múltiples elements i de sensors. Dona cobertura a tot el tema de la Internet de les Coses i, a més, donat l'embolcall metàl·lic que normalment tenim en els ports (grues, contenidors, vaixells,...) que dificulten la transmissió de senyals, permet uns rangs de cobertura molt específics que no serien possibles i que són molt interessants per al nostre entorn.

Diverses autoritats portuàries també estan provant la xarxa 5G. Quina diferència la Port de Barcelona amb la d'altres autoritats portuàries?

És la primera vegada que a Espanya es licita un projecte per a generar una xarxa 5G pura. Altres autoritats portuàries han fet altres proves de concepte i han muntat algunes xarxes però entenem que, si arriba a bon port, la xarxa 5G del Port de Barcelona serà la primera en l'estat espanyol operativa que permetrà donar aquesta sèrie de serveis que estem perseguint.

Quan estarà instal·lada i serà operativa?

La idea és que durant 2023 puguem tenir implementada en, almenys en algunes zones, aquesta xarxa 5G. Barcelona serà seu de la Copa Amèrica de Vela, que se celebrarà en el port, i és un gran repte per a nosaltres que aquesta competició pugui beneficiar-se també d'aquesta xarxa.


Ja comença a parlar-se de 6G. Serà el desplegament del 5G la base per a futures generacions de telecomunicacions? 

L'evolució de la tecnologia és realment molt ràpida. Això suposa una gran dificultat per a les persones que ens encarreguem de fer operativa amb aquestes tecnologies, com és el cas del Port. La nostra xarxa 5G tindrà la peculiaritat que serà escalable dins dels diferents passos en l'evolució de 5G. El concepte és que la xarxa vagi creixent a mesura que la tecnologia 5G creix. Creiem que el 6G és encara una idea més que una realitat. Ens queda un marge de molts anys per a posar en marxa i explotar el 5G.