Apropant start-ups i inversors: la nova proposta de Tech Tour Maritime, Trade & Logistics
El Port de Barcelona patrocina el primer esdeveniment Tech Tour europeu destinat al sector marítim, del 31 de maig al 1 de juny. L'organització comparteix amb PierNext les expectatives, objectius i funcionament.
Startups, inversors i altres agents de la indústria es donaran cita al Tech Tour Barcelona del 31 de maig i l'1 de juny amb el Port de Barcelona com a amfitrió. Es posarà en contacte inversors i experts amb una trentena d'empreses emergents, tecnològiques i innovadores, a la recerca de finançament i col·laboracions al mercat europeu. Una oportunitat única per treballar en el tan necessari ecosistema en un sector on amb prou feines hi ha oportunitats per generar aquestes interaccions.
OBJECTIU DEL TECH TOUR MARITIME: INVERSORS EN LA INDÚSTRIA MARÍTIMA
“Fa tot just un parell d'anys que els inversors es van començar a fixar a la indústria marítima, per a ells és un sector completament nou. Inicialment, s'invertien quantitats que rondaven els 3.000 milions de dòlars. El 2020 van ser gairebé 20.000 milions i va ser quan van començar a interessar-se en aspectes logístics com la última milla o tecnologies aplicades a les cadenes de subministrament”, explica Pascal Ollivier, president de Maritime Street, i president de la International Port & Harbors Association Data Collaboration Committee.
William Stevens, director general de Tech Tour, valora que “en una indústria que, comparada amb altres sectors, es percep com a menys atractiva en la captació d'inversions, Tech Tour té un paper important en promoure l'atracció de capital per finançar les startups. La nostra experiència és un valor afegit per a un sector responsable del moviment del 80% de les mercaderies mundials, amb un valor econòmic i un impacte ambiental enormes”.
TECH TOUR BARCELONA: SECTORS D'INTERÉS PER A STARTUPS I INVERSORS
Tech Tour Barcelona serà un esdeveniment al qual només es podrà acudir amb invitació. Hi assistiran una trentena de startups seleccionades d'entre cent candidates, a més d'una seixantena d'inversors, empreses i experts que formaran part de les sessions de presentació de projectes i networking.
Els criteris de selecció es basen, en el cas del Port de Barcelona, en aquelles startups vinculades amb la logística marítima i les temàtiques reflectides en els plans d'estratègia i innovació.
“El Port proposarà un mínim de vuit, entre locals i internacionals, que creiem que poden fer una aportació interessant. Els preparatius van començar al febrer amb un equip format per Tech Tour i el Port de Barcelona, amb reunions setmanals per proposar participants, les temàtiques i convidar aquells professionals més rellevants relacionats amb la innovació”, detalla Emma Cobos, directora d'Innovació i Estratègia de Negoci de l'autoritat portuària.
El comitè organitzador ha identificat tres temàtiques com les més rellevants i així ho justifiquen els seus organitzadors:
- Comerç i logística digital: “El recull i tractament de dades per reduir els residus i millorar l'eficiència són el nucli de tots els processos de digitalització. Ara, i en el futur, caldrà predir, preveure i gestionar amb eficàcia i, alhora, reduir costos. Bàsicament, la digitalització equival a la competitivitat”, exposa Stevens.
- Càrrega: “És un dels sectors més interessants, ja que calen solucions per a una activitat altament condicionada per les últimes disrupcions globals. La predictibilitat i la traçabilitat dels contenidors són essencials per a l'eficiència de la cadena de subministrament”, valora Ollivier.
- Sostenibilitat: Stevens recorda que el transport marítim representa el 2,5% de les emissions mundials de gasos amb efecte d'hivernacle. Tot i no ser un percentatge elevat, “la reducció d'aquestes emissions és una prioritat per a qualsevol model de negoci modern”.
Ollivier avança que, en aquest darrer punt, el panell de selecció de Tech Tour Barcelona comptarà amb Breakthrough Energy Coalition, el fons d'inversió de Bill Gates fundat per accelerar la innovació en energia sostenible.
CÓMO TRANSCORRERÀ TECH TOUR BARCELONA
Ollivier detalla que els inversors i les startups seleccionades tindran l'oportunitat d'establir contactes, aprendre de l'experiència d'experts i d'aquelles empreses tecnològiques que ja generen un impacte al sector.
Es fan rondes d'inversió del tipus A, B i C, posteriors a les rondes de capital focalitzades en posar en marxa l'empresa, anomenades llavor.
- Les A, que són inversions d'entre un i cinc milions d'euros, busquen contractar talent i generar ingressos per atraure futurs inversors.
- Les B, entre cinc i vint milions, serveixen per a l'expansió de les empreses.
- Les C, d'entre 20 i 250 milions d'euros, ja entrarien a l'etapa de maduresa de les startups.
Ollivier apunta que també seria interessant que els analistes de mercat comencin a incursionar en un sector que, fins ara, no té aquest tipus d'especialistes financers.
“Com a soci facilitador de la inversió transfronterera en startups tecnològiques, oferim un format basat en la col·laboració dels inversors i el desenvolupament de la confiança i les relacions entre aquests i les startups. El panell de selecció proporciona una visió inestimable en revisar, en un format estructurat, els models de negoci, les estratègies, els productes, els equips, les presentacions i les propostes d´inversió de les candidates”, valora Stevens.
PER QUÈ TECH BARCELONA
L'elecció de la seu del primer esdeveniment marítim europeu organitzat per Tech Tour fa dos anys que es gesta. Ollivier assegura que Barcelona va decantar la balança gràcies a la seva experiència organitzant esdeveniments internacionals vinculats amb la innovació i tecnologia com el Mobile World Congress, el Smart City Expo, els Smart Ports: Piers of the Future o, properament, la Copa Amèrica de Vela. A nivell nacional, la iniciativa Ports 4.0 de Puertos del Estado destaca com un factor clau en l'acceleració de la innovació portuària.
Ollivier també ressalta que l'esdeveniment coincideixi en dates amb el SIL Barcelona, afegint-hi “una dimensió interessant” a l'esdeveniment logístic més important del sud d'Europa i el Mediterrani.
"Ha estat precisament una proposta del Port de Barcelona organitzar aquesta trobada durant la celebració del SIL, per tenir les màximes sinergies del sector marítim-portuari amb la innovació, en una col·laboració molt estreta amb els organitzadors de l´esdeveniment logístic", puntualitza Cobos.
Per a Stevens, Tech Tour tindrà un impacte directe a la ciutat. "En promoure la conscienciació a la comunitat inversora de les noves oportunitats a l'àmbit marítim, comercial i logístic, el Port de Barcelona i la capital de Catalunya assumiran un paper de lideratge a Europa amb un gran potencial d'inversió en el futur".
Emma Cobos comparteix que l'esdeveniment donarà més visibilitat internacional al Port i recalca el paper que assumirà l'autoritat portuària com a centre europeu d'innovació. "També potenciarà els hubs ja existents, com Pier01, a més de generar noves oportunitats perquè el Port es converteixi en un sandbox per a startups i empreses que aportin solucions innovadores al sector", conclou la directora d'innovació.
Tech Tour a Europa
Tech Tour va començar fa 20 anys com a dues organitzacions diferents: Europe Unlimited, fundada el 1998 per William Stevens a Brussel·les, i Tech Tour, fundada el 1998 per l'inversor Sven Lingjaerde a Ginebra. Totes dues es van adonar de la necessitat de crear un entorn fiable i transparent perquè experts poguessin compartir les millors pràctiques i transferir coneixements a través d'una xarxa que identifiqués les millors tecnologies emergents a Europa.
El 2013, les dues organitzacions es van unir per connectar emprenedors i inversors sota el nom de Tech Tour, organitzant al voltant de 25 esdeveniments a l'any. Tot i aquest recorregut, Tech Tour Barcelona serà el primer destinat a la indústria marítima que se celebrarà a Europa.