Temes

A

Cercar

Realitats i incògnites de l’hyperloop

És l'hyperloop un hype? Diverses notícies han enfosquit l'horitzó d'una innovació que semblava marcar un abans i un després, com ara el tancament d'Hyperloop One i l'anunci de l'espanyola Zeleros de reorientar la seva estratègia cap a la mobilitat elèctrica. Posen aquests moviments en escac a l'anomenat cinquè mitjà de transport o són un mer contratemps? Dos experts aclareixen per a PierNext un panorama ple d'expectatives i incerteses.

Publicat el 01.02.2024
El temps dirà si hyperloop es queda al calaix dels invents o si revolucionarà i decarbonitzarà el transport global de passatgers i mercaderies (FP).

L'hyperloop és, bàsicament, un sistema de transport per a passatgers i mercaderies basat en càpsules que leviten a 1.000km/h dins de túnels a baixa pressió. Una cosa així d'espectacular ha anat generant unes expectatives que, ara, després d'haver copat diversos titulars negatius les darreres setmanes, han provocat dubtes sobre la seva viabilitat.

Primer va ser l'anunci del canvi d'estratègia de l'espanyola Zeleros, que abandona l'hyperloop “davant de la dificultat per trobar capital privat per finançar el desenvolupament”, segons paraules de Juan Vicén, el CMO.

Pocs dies després va ser el torn d'Hyperloop One (abans Virgin Hyperloop), que va arribar a aixecar 450 milions de dòlars i va completar el primer i únic assaig amb passatgers que van viatjar a 172 km/h, amb l'anunci del tancament.

“El tancament de Hyperloop One i Zeleros ha de servir de motivació per investigar els possibles fracassos i fer els ajustaments corresponents. El desenvolupament d'hyperloop és un esforç conjunt i ara és un bon moment per forjar aliances”, valora per a PierNext Aleksejs Vesjolijs, doctorand en Transports i Telecomunicacions i Enginyer de Dades Sènior a Accenture Letònia.

L'espanyola Zeleros abandona l'hyperloop “davant la dificultat per trobar capital privat per finançar el desenvolupament” i es reorienta cap a la mobilitat elèctrica (Zeleros).

Els èxits de Hyperloop fins ara

Hyperloop va saltar a la palestra el 2015 amb una premissa: construir tubs quilomètrics en línia recta per on levitaran unes càpsules al buit o baixa pressió per a passatgers i mercaderies a la velocitat del so. Es van presentar start-ups i estudis de futurs projectes com el d'Hyperloop TT al port d'Hamburg.

“Des del nostre punt de vista, les fites tecnològices més importants inclouen aconseguir i mantenir el buit en un tub de mida completa, avançar en la tecnologia tant de la via com del sistema de propulsió, dur a terme el desenvolupament i les proves d'un commutador d'hyperloop i aconseguir el viatge inaugural de passatgers amb una càpsula en un tub de buit”, enumera PierNext Jörg Marienhagen, director de Consultoria i Desenvolupament Empresarial de Deutsche Bahn Engineering & Consulting i ponent de la Hyperloop Conference el 2022.

Vesjolijs explica que el seu doctorat se centra en la creació d'un ecosistema interactiu de presa de decisions sobre hyperloop que admet totes les variants existents, recolzi un desenvolupament més predictible i transparent i ampliï la gamma de subsistemes o combinacions d'infraestructures a multitud de proveïdors.

L'enginyer destaca que diversos projectes que tenen lloc a diferents continents estan a punt de completar el desenvolupament de la càpsula hyperloop. “La construcció de tubs de buit i la tecnologia connexa han avançat molt en els darrers temps, però alhora s'enfronten a nombroses crítiques. Una cosa és provar amb èxit la tecnologia i una altra fer-la eficient. El mateix passa amb la infraestructura. La solució híbrida MagLev de Nevomo ha aconseguit avenços impressionants, però encara és aviat per jutjar els resultats”, comparteix.

Tren de mercaderies magnètic de Nevomo

Jörg Marienhagen destaca tres metes que s'han assolit fins ara:

  • En primer lloc, els concursos de disseny de càpsules llançats i patrocinats per SpaceX des del 2015 fins al 2019, que ha donat lloc a la creació de centenars d'equips d'estudiants, noves start-ups, inversions, desenvolupament de càpsules i augment del nivell de preparació tecnològica (TRL). “El TRL és crucial per a l'avenç i la confiança en l'hyperloop, per la qual cosa aquesta competició va permetre el desenvolupament pràctic de la tecnologia”, destaca.
  • La segona fita és la creació de la Hyperloop Association que reuneix les principals empreses europees de Hyperloop, institucions i investigadors. “És fonamental que les parts interessades uneixin els seus esforços en el desenvolupament tecnològic. Hyperloop és un joc d'equip”, valora.
  • "El tercer està dedicat a l'Hyperloop de la Universidad de Transporte de Múnich, que estan fent un treball fantàstic en aconseguir que la primera càpsula amb passatgers funcioni", ressalta l'expert.

Projectes en marxa

És un dels socis del Centre Europeu d'Hyperloop, una avançada instal·lació oberta ubicada als Països Baixos en què Hardt, juntament amb altres desenvolupadors, provarà vehicles hyperloop. El seu objectiu és perfeccionar, validar i estandarditzar la infraestructura i la seva compatibilitat i integració dels sistemes hyperloop a diferents regions.

El 2017, HyperloopTT va obrir un Centre Europeu de Recerca i Desenvolupament de Hyperloop a Aerospace Valley, a Tolosa (França), on es realitzen proves per demostrar la validesa i el rendiment del sistema i els components en l'entorn de baixa pressió del tub. També són responsables, juntament amb el port d'Hamburg, d'HyperPort, encara que des de fa dos anys no se n'han publicat novetats.

La canadenca està desenvolupant FluxJet, que farà servir motors d'inducció lineal totalment elèctrics, extraurà energia de la xarxa i utilitzarà la levitació magnètica per moure aquests vehicles, que viatjaran al llarg de tubs de buit sense arrossegament ni fricció. Seran trens de 25 metres de longitud, amb capacitat per a un màxim de 54 passatgers i 11 tones de càrrega alhora.

Establerta com la primera empresa asiàtica de hyperloop, la índia DGW va introduir el desenvolupament del sistema Hyperloop al país el 2016. Ja ha completat el seu estudi de viabilitat del Corredor Hyperloop Delhi-Mumbai i actualment està treballant amb els governs locals i estatals per accelerar el procés.

Promoció del DGWHyperloop indi

Els obstacles per al desenvolupament

Els reptes que planteja la viabilitat de hyperloop són molts. Mantenir el sistema de buit, els sistemes de propulsió de les càpsules, la seva escalabilitat, seguretat o viabilitat econòmica en són només alguns.

“Des de la nostra posició neutral, veiem que hi ha diversos proveïdors i promotors d'aquesta tecnologia que estan abordant individualment diferents aspectes, cosa que dóna lloc a esforços paral·lels per resoldre qüestions pendents. Per desgràcia, la col·laboració entre ells és mínima, cosa que dóna lloc a sistemes incomplets que abasten la tecnologia, la normalització i la regulació. En particular, hi ha una disparitat tecnològica significativa entre, per exemple, la tecnologia MagRail desenvolupada per Nevomo i la dels altres promotors”, destaca Marienhagen.

Per al director de Consultoria i Desenvolupament Empresarial de Deutsche Bahn Engineering & Consulting, és fonamental distingir entre els aspectes tecnològics i d'infraestructura.

Tot i que defineix els reptes infraestructurals com a abordables, afirma que “depenen de la governança, l'ordenació del territori i la reglamentació, cosa que requereix un temps considerable, típic de les infraestructures de transport”.

En canvi, valora que els reptes tecnològics s'estan resolent progressivament, i molts ja estan en fase de desenvolupament, com l'acoblament i desacoblament virtual dels mòduls. “No obstant, manca un enfocament concurrent en tecnologia, normalització, reglamentació i execució de projectes. Aquests elements són crucials per establir una xarxa completa d'hyperloop que vagi més enllà dels avenços tecnològics”, reflexiona.

Pel que fa a un marc legal comú que reguli l'hyperloop, l'expert no creu que una resposta global sigui factible. "Els projectes en curs s'enfronten a processos i normatives comunes, amb l'aprovació de la planificació i la concessió del dret de pas com a principals factors que requereixen temps", indica.

Per a l'expert en transport, hyperloop és una solució als grans problemes de transport a què s'enfronta Europa. “El transport aeri és costós i perjudicial per al medi ambient. El ferrocarril era molt car fa dos-cents anys i continua sense ser barat. En el cas d'hyperloop, un problema molt pitjor és que els costos són totalment impredictibles i això fa que els riscos siguin força alts per als inversors”, assenyala.

Quina és la causa daquesta imprevisibilitat? Apunta a la manca de legislació que permeti fer proves a gran escala. "Per tant, si volem resoldre el problema, hem de donar prioritat a la legislació", afegeix.

Anunci de la presentació del projecte canadenc TransPod PluxJet

Menys traves per a la logística

Els dos experts consultats veuen més factible un sistema hyperloop per al transport de mercaderies que no pas per a passatgers. Jörg Marienhagen fa una distinció, i és que el transport de passatgers exigeix ​​un marc de seguretat i protecció sòlid, cosa que planteja més reptes que el transport de mercaderies.

“La perfecta integració amb altres modes de transport és essencial per als passatgers al centre de les ciutats o en estacions de transbordament. Les mercaderies, en canvi, es beneficien d'un llindar de seguretat més baix i de la possibilitat de càrrega i descàrrega automàtiques, encara que cal tornar-les a embalar a causa de les limitacions de mida dels contenidors. Un sistema de transport de mercaderies hyperloop podria optimitzar les operacions traslladant la manipulació de mercaderies a zones de menor densitat, com ara els grans aeroports,” valora.

L'enginyer defineix l'hyperloop com una revolució més que no pas una evolució. “Les darreres investigacions demostren que pot descarbonitzar completament el sector. L'última peça del trencaclosques és trobar un subministrament d'energia sostenible, tot i que ja hi ha dissenys de sistemes hyperloop que permeten regenerar l'energia gastada”, afirma.

Vesjolijs creu que la connexió entre diferents regions permetrà crear noves rutes comercials i que serà especialment útil per transportar productes la vida útil dels quals és curta, com a medicaments o matèries primeres per a vacunes.

La diferència clau entre hyperloop per a persones o contenidors és el disseny del sistema i la infraestructura. “Per a la variant de passatgers, els desenvolupadors estan limitats a la mida d'un cos humà, a la seguretat i la comoditat. A l'hyperloop de càrrega no existeixen aquestes restriccions i limitacions”, detalla.

Un altre aspecte que els diferencia és que l'hyperloop de càrrega es pot moure més ràpid i assolir velocitats de més de 4.000 km/h si no hi ha limitacions de pressió dins del tub. “No obstant, la qüestió és si és realment necessari assolir velocitats tan altes”, reflexiona.

HyperloopTT Express de càrrega

Quin hyperloop ens espera?

Donada la situació actual, Vesjolijs apunta que l'objectiu ha de ser que el primer hyperloop comercial estigui operatiu el 2035. “Hi ha una carrera global entre les diferents parts interessades que estimula l'avenç de la tecnologia. Pel 2050, el principal canvi d'infraestructura que podem esperar serà la construcció submarina de línies Hyperloop, que obriran pas a noves connexions transcontinentals”, avança.

Jörg Marienhagen creu que encara que és probable que s'ajusti a les expectatives actuals, "preveiem que les estacions no siguin tan grans com s'espera degut a les limitacions d'espai a molts llocs del món", opina.

El temps dirà si hyperloop es queda al calaix dels invents o si revolucionarà i decarbonitzarà el transport global de passatgers i mercaderies.