El paper dels ports en l'economia blava
Els ports estan lligats, d'una forma o una altra, a nombrosos sectors que formen part de l'economia blava. D'acord amb l'informe ‘Guia laboral: treballs en l'economia blava per a gent jove’, més de 270.000 persones treballen en ports, magatzems o infraestructures marines als països de la Unió Europea. El transport de mercaderies, d'altra banda, dóna ocupació a més de 267.000. A tots aquests se sumen els llocs lligats amb el turisme, la seguretat, els serveis tecnològics o la venda i lloguer d'embarcacions d'esbarjo, entre altres.
Actualment, un dels reptes dels ports és reduir les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle de les seves activitats i minimitzar el seu impacte en el medi ambient. Per a aconseguir-ho, han de realitzar-se canvis en les infraestructures, millorar l'eficiència energètica dels vaixells, apostar per combustibles alternatius i millorar els sistemes de control i monitoratge. Tota una sèrie de processos que, si s'enfoquen correctament, poden afavorir la creació d'ocupació.
“En aquest sentit, l'estratègia d'economia blava crearà i diversificarà l'ocupació i permetrà la possibilitat de formar-se en activitats complementàries”, assenyala Vidal. “D'altra banda, els ports han de redefinir-se com a tractor d'altres activitats i establir-se com a portes d'enllaç i hubs per a l'economia blava”.

‘Blue economy’, de Barcelona a Algesires
Segons dades de la Xarxa Espanyola del Pacte Mundial, aquesta economia aporta el 5% del PIB mundial i, a nivell de l'Estat, genera uns 23.000 milions d'euros de valor afegit brut i més de 691.000 de llocs de treball.
Amb la premissa que no existeixen ciutats intel·ligents si no hi ha ports intel·ligents, el Port de Barcelona i l'ajuntament de la ciutat han presentat un projecte per a potenciar l'economia blava i aconseguir que els beneficis reverteixin, també, en la resta de l'urbs.
Aquest projecte, per al qual l'ajuntament de la ciutat i el Port de Barcelona han signat un acord de col·laboració, pretén fomentar el desenvolupament del sector marítim i l'economia blava a la ciutat, especialment en la zona litoral, dedicant espais específics per a la creació d'entorns d'innovació i fomentant la formació superior i professional en aquest àmbit.
Aquests projectes facilitaran la creació de nous llocs de treball de qualitat dins d'un sector que actualment ocupa unes 15.000 persones i genera 3.750 milions d'euros de facturació anual a la ciutat de Barcelona, representant un 4,3% del seu PIB i el 1,4% de l'ocupació.

La proposta de Barcelona pot prendre com a referència els èxits aconseguits en altres ports espanyols, com el de Vigo. Entre els objectius de la seva estratègia Blue Growth destaca generar ocupació de qualitat i promoure la qualificació professional.
El d'Algesires és també un bon exemple per a entendre com un port pot convertir-se en un motor de desenvolupament econòmic i social. “És un important node innovador, líder en la implementació de solucions intel·ligents destinades a donar seguretat i optimitzar els fluxos de trànsit i líder nacional en moviment de contenidors”, assenyala Vidal. “L'activitat d'aquesta infraestructura suposa un impacte fonamental en el seu entorn geogràfic, aportant unes 28.000 ocupacions i l'11% del PIB de la província”.
En el cas de València, segons l'informe elaborat pel departament d'Economia i Ciències Socials de la Universitat Politècnica de València amb dades de 2016, els ports gestionats per l'autoritat portuària (València Sagunt i Gandia) van generar unes 38.800 ocupacions, el 2% del total dels llocs de treball de la Comunitat Valenciana.