Temes

A

Cercar

Smart Ports: Piers of the Future 2021. Més que mai, sostenibilitat, col·laboració i innovació

Compte enrere perquè comenci la tercera edició de Smart Ports: Piers of the Future. Enguany se centrarà en la transició energètica, la digitalització, l'economia blava i la col·laboració entre els ports i les ciutats. Després de l'èxit de 2020, es manté el format streaming per a incrementar el seu abast planetari.

Publicat el 28.10.2021
Smart Ports: Piers of the Future 2021 se centrarà en els cinc atributs imprescindibles per a un hub logístic innovador i competitiu, sintetitzats en l'acrònim SMART. (Smartports.tv)

Torna Smart Ports: Piers of the Future, la iniciativa liderada pel Port de Barcelona que, a partir de la col·laboració, cerca compartir experiències que permetin dissenyar ports més innovadors, sostenibles i inclusius. L'esdeveniment, que se celebrarà el 16 i 17 de novembre, ha consolidat el format en línia a través de la plataforma smartports.tv.

A més del Port de Barcelona, enguany tornen a col·laborar en Smart Ports: Piers of the Future els ports d'Anvers, Busan, Hamburg, Los Angeles, Mont-real i Rotterdam. En aquesta edició, a més, se sumen Londres i Göteborg, que presentaran les seves experiències en transició energètica i multimodalitat, respectivament.

Els cinc atributs imprescindibles d'un hub innovador

L'èmfasi de l'edició 2021 de Smart Ports: Piers of the Future se situarà en els cinc atributs imprescindibles per a un hub logístic innovador i competitiu, segons l'IV Pla Estratègic del Port de Barcelona 2021-2025 sintetitzats en l'acrònim SMART (sostenibilitat, multimodalitat, agilitat, resiliència i transparència).

Damià Calvet, president del Port de Barcelona, destaca que “Smart Ports s'ha consolidat com un punt de trobada per als ports del món més capdavanters en innovació i que comparteixen amb nosaltres la idea que aquesta innovació ha de ser sostenible, oberta i col·laborativa”. 

Calvet apunta que, com l'esdeveniment se celebra dins del marc del Smart City Expo World Congress i el Port de Barcelona és un dels dos patrocinadors de la seva Àgora, “es facilita que en el programa del Smart City també es parli de ports intel·ligents”. 

En aquest sentit, Calvet recorda que Smart Ports: Piers of the Future és un exemple de com els ports més innovadors del món poden col·laborar. Per a això, líders corporatius, representants públics, empresaris, experts i acadèmics compartiran experiències i les millors pràctiques i tindran la possibilitat d'aprendre els uns dels altres per a avançar junts en la descarbonització, la transformació digital i el disseny d'infraestructures més resilients, competitives i inclusives.

Blockchain, que està canviant la gestió de ports en proporcionar una major transparència, serà una de les tecnologies incloses en un dels nou projectes destacats. (Smartports.tv)

Els nou projectes que es presentaran enguany combinen solucions innovadores i sostenibles dirigides a fer més competitiu el transport marítim i les operatives portuàries alhora que també es treballa per a reduir el seu impacte en l'entorn

Els ports compartiran les seves experiències

Una característica de Smart Ports: Piers of the Future és que ofereix un escenari global perquè els ports més innovadors del món comparteixin les seves innovacions, els denominats Project Spotlight. Els assistents podran, per exemple, aprendre de l'experiència del Port d'Anvers, el primer del món a implementar un sistema de gestió de drons en les seves instal·lacions, gràcies al 5G i a l'automatització d'aquests dispositius. 

El port de Busan, per part seva, exposarà com la plataforma blockchain, Chainportal, està canviant la gestió del port aportant una major transparència als seus processos, i el d'Hamburg, com la computació quàntica li permet una millor optimització del trànsit rodat que circula per les seves instal·lacions.

També tindran lloc diversos panells amb experts internacionals per a abordar temes com la transició energètica en els ports, la multimodalitat i el transport autònom o la importància de la col·laboració.

La sostenibilitat serà un tema crucial en l'edició 2021 de Smart Ports: Piers of the Future. (Smartports.tv)

Economia blava i relacions port-ciutat

La directora d'Innovació i Estratègia de Negoci del Port de Barcelona, Emma Cobos, ressalta que els nou projectes que es presentaran enguany “combinen solucions innovadores i sostenibles dirigides a fer més competitiu el transport marítim i les operatives portuàries alhora que també es treballa per a reduir el seu impacte en l'entorn”. 

Cobos recorda que la relació port-ciutat i el desenvolupament de l'economia blava seran també protagonistes del programa de Smart Ports 2021. I destaca així mateix la presentació del projecte HyperPort, dedicat a l'aplicació de la tecnologia hyperloop, ideada per l'empresa aeroespacial SpaceX, en el transport de mercaderies.

El Port de Barcelona presentarà dos projectes. El primer és una innovadora solució de geolocalització basada en la tecnologia 5G i la intel·ligència artificial. La segona és la primera prova pilot de comunitat energètica que es farà en un port de l'Estat, la comunitat energètica del Moll de Pescadors, que té com a finalitat la producció d'energia renovable per a cobrir les necessitats de consum tant del propi moll com d'altres usuaris.

Damià Calvet i Emma Cobos en la roda de premsa per a presentar Smart Ports: Piers of the Future 2021. (Port de Barcelona)

El Port de Barcelona, en el programa del Smart City Expo World Congress

A més dels projectes que es presentaran dins del Smart Ports: Piers of the Future, el Port de Barcelona participarà també en el programa del Smart City Expo World Congress amb una conferència de Santiago Garcia-Milà, subdirector general d'Innovació i Estratègia de Negoci del Port de Barcelona i ex-president del International Association of Ports and Harbors (IAPH), sobre com la nova economia i les normatives ambientals estan marcant les tendències en els ports de tot el món. La segona col·laboració serà en la sessió sobre innovació amb el 3D Incubator i BCN Tech HUB.

Les edicions anteriors van ser un èxit de participació: Smart Ports 2020 va rebre més de 5.700 usuaris únics i 20.000 visites en directe des de 94 països. Enguany, la previsió és superar els 6.000 usuaris únics.