Els ports compartiran les seves experiències
Una característica de Smart Ports: Piers of the Future és que ofereix un escenari global perquè els ports més innovadors del món comparteixin les seves innovacions, els denominats Project Spotlight. Els assistents podran, per exemple, aprendre de l'experiència del Port d'Anvers, el primer del món a implementar un sistema de gestió de drons en les seves instal·lacions, gràcies al 5G i a l'automatització d'aquests dispositius.
El port de Busan, per part seva, exposarà com la plataforma blockchain, Chainportal, està canviant la gestió del port aportant una major transparència als seus processos, i el d'Hamburg, com la computació quàntica li permet una millor optimització del trànsit rodat que circula per les seves instal·lacions.
També tindran lloc diversos panells amb experts internacionals per a abordar temes com la transició energètica en els ports, la multimodalitat i el transport autònom o la importància de la col·laboració.
Economia blava i relacions port-ciutat
La directora d'Innovació i Estratègia de Negoci del Port de Barcelona, Emma Cobos, ressalta que els nou projectes que es presentaran enguany “combinen solucions innovadores i sostenibles dirigides a fer més competitiu el transport marítim i les operatives portuàries alhora que també es treballa per a reduir el seu impacte en l'entorn”.
Cobos recorda que la relació port-ciutat i el desenvolupament de l'economia blava seran també protagonistes del programa de Smart Ports 2021. I destaca així mateix la presentació del projecte HyperPort, dedicat a l'aplicació de la tecnologia hyperloop, ideada per l'empresa aeroespacial SpaceX, en el transport de mercaderies.
El Port de Barcelona presentarà dos projectes. El primer és una innovadora solució de geolocalització basada en la tecnologia 5G i la intel·ligència artificial. La segona és la primera prova pilot de comunitat energètica que es farà en un port de l'Estat, la comunitat energètica del Moll de Pescadors, que té com a finalitat la producció d'energia renovable per a cobrir les necessitats de consum tant del propi moll com d'altres usuaris.
El Port de Barcelona, en el programa del Smart City Expo World Congress
A més dels projectes que es presentaran dins del Smart Ports: Piers of the Future, el Port de Barcelona participarà també en el programa del Smart City Expo World Congress amb una conferència de Santiago Garcia-Milà, subdirector general d'Innovació i Estratègia de Negoci del Port de Barcelona i ex-president del International Association of Ports and Harbors (IAPH), sobre com la nova economia i les normatives ambientals estan marcant les tendències en els ports de tot el món. La segona col·laboració serà en la sessió sobre innovació amb el 3D Incubator i BCN Tech HUB.
Les edicions anteriors van ser un èxit de participació: Smart Ports 2020 va rebre més de 5.700 usuaris únics i 20.000 visites en directe des de 94 països. Enguany, la previsió és superar els 6.000 usuaris únics.