Objectiu: sostenibilitat. Així és l’estratègia d’innovació del Port de Vigo
Apostar per la sostenibilitat com a discurs central de la seva estratègia d'innovació li està valent a Vigo el reconeixement internacional. Un dels seus projectes, Living Ports, ha guanyat recentment el premi de medi ambient de l'Associació Internacional de Ports (IAPH) en la categoria d'infraestructures sostenibles. Es tracta de la segona vegada que el port es fa amb aquest guardó.
Guanyar en sostenibilitat és un dels grans reptes als quals els ports de tot el món s'enfrontaran en els pròxims anys. En el de Vigo, el pla per a aconseguir-lo ja ha començat i forma part del seu model d'innovació: l'entitat gallega té entre els seus objectius convertir-se en el port verd de referència en el sud d'Europa.
L'enclavament, factor diferencial de Vigo
El port de Vigo es troba en un entorn únic. La ria del mateix nom, en la qual se situa, és la més profunda de les Ries Baixas i té una gran riquesa mediambiental i econòmica. És la llar d'un gran nombre d'espècies marines i ofereix mitjans de vida a milers de famílies de la regió.
“És una ria meravellosa, que compta amb un parc natural i cinc zones de protecció ambiental. Des del port de Vigo no podem mantenir la nostra activitat si no és amb un respecte total cap a aquest entorn i el medi ambient. És part del seu ADN”, assenyala Carlos Botana, cap del Departament de Sostenibilitat del Port de Vigo.
Actualment, aquest port té tres objectius principals, emmarcats en la seva estratègia Blue Growth Vigo: convertir-se en el port verd de referència en el sud d'Europa, guanyar en innovació i fer-se més inclusiu per a arribar a les persones i integrar-se a la ciutat.
Respecte al primer, l'entitat va per bon camí. Tal com reconeix la Comissió Europea en el seu informe ‘The EU blue economy report 2022’, entre 2016 i 2020 el Port de Vigo va aconseguir reduir les seves emissions de gasos d'efecte d'hivernacle en un 28% i regenerar 66.800 metres quadrats de sòl marí.
Un dels projectes emmarcats en l'estratègia Blue Growth Vigo és Living Ports, una iniciativa que busca millorar la conservació i la recuperació de la biodiversitat en l'entorn portuari i donar a conèixer els avanços a la ciència i la societat.
Els plans de Living Ports
L'objectiu del projecte Living Ports és, com el seu propi nom indica, transformar el port i tornar a omplir-lo de vida. Es basa en un nou concepte que aposta per introduir infraestructures que s'integrin en el mitjà i serveixin de refugi i llar a la biodiversitat.
“Neix d'una idea que ja s'està utilitzant en l'arquitectura terrestre: els edificis bioclimàtics”, explica Botana. “Vam voler traslladar-la a la realitat dels ports, incorporant als molls ja existents dissenys que imiten les formes de la naturalesa perquè la biodiversitat s'adhereixi a ells”.
En els pròxims mesos, s'integraran diversos tipus d'estructures en diferents parts del port de Vigo. Un exemple són els sea-wall panels que desenvolupa l'empresa israeliana ECOncrete, sòcia del projecte i especialitzada en solucions per a la construcció marina responsable.
“A diferència de les parets d'un moll tradicional, que són totalment llises, aquests panells tenen formes i espais en els quals es poden assentar les espècies. A més, l'aigua s’acumula en ells, per la qual cosa mantenen la humitat i la vida en les parts que queden per sobre de la superfície quan baixa la marea”, explica Botana.
D'acord amb el Port de Vigo, aquestes estructures de formigó ecològic s'instal·laran sobre les parets del moll i cobriran més de 300 metres quadrats. De la mateixa manera, es col·locarà un centenar d'unitats de CoastaLock en zones intermareals i d'escullera. Aquestes peces de formigó, dissenyades amb principis ecològics per la signatura israeliana, tenen com a objectiu millorar l'estabilització costanera, reduir la pressió de la mar sobre les infraestructures del port i crear nous hàbitats per a la vida submarina.
Finalment, s'instal·larà un observatori submarí perquè els visitants puguin observar la vida sota la superfície. Comptarà amb cambres per al monitoratge de l'activitat marina durant les 24 hores del dia, a les quals també es podrà accedir de manera telemàtica. Per a crear aquesta infraestructura, el port compta amb la col·laboració de la drassana local Cardama.
Vigo té tres objectius principals: convertir-se en el port verd de referència en el sud d'Europa, guanyar en innovació i ser més inclusiu
Cinc grans objectius
D'acord amb el cap del Departament de Sostenibilitat del Port de Vigo, el projecte Living Ports té cinc grans metes a nivell mediambiental:
- Captar CO₂ per a compensar la petjada de carboni.
- Reduir l'acidificació dels oceans.
- Mitigar el soroll submarí.
- Dotar de major resistència a les instal·lacions.
- Conscienciar i divulgar.
Diversos dels objectius estan lligats amb els plans globals per a guanyar en sostenibilitat i frenar el canvi climàtic. Per exemple, els ecosistemes marins tenen la capacitat d'absorbir un percentatge del diòxid de carboni (CO₂) de l'atmosfera i acumular-ho. Així s'evita que s'alliberi i s'acceleri l'escalfament global.
Regenerar les àrees naturals per a crear embornals de carboni i compensar així la petjada de la seva activitat és una de les estratègies que poden seguir els ports per a aconseguir els seus objectius de descarbonització. “L'única manera que els ports puguin arribar a l'objectiu de zero emissions és incorporar mecanismes de compensació”, assenyala Botana.
Durant els pròxims anys, la Universitat Tècnica de Dinamarca (DTU) s'encarregarà de monitorar la captació de CO₂. Fins ara, s'ha realitzat un monitoratge dels assoliments d'altres projectes amb la col·laboració de la Universitat de Vigo.
Estudi, conscienciació i divulgació
Un altre dels objectius que més pes té en l'estratègia del port és el de transmetre aquests projectes i els seus assoliments a la població. Per a aconseguir-ho, cobra importància l'observatori de vida submarina.
“Fins ara, teníem molt bons resultats en els projectes, però no podíem acostar-los-hi als ciutadans, més que amb vídeos”, assenyala Botana. “Amb Living Ports volem involucrar a la societat, arribar als col·legis i transmetre la importància de la sostenibilitat i la cura dels oceans”.
D'acord amb el cap del Departament de Sostenibilitat, el seu propòsit és que aquest objectiu creixi i es traslladi a cada vegada més ports, per a portar el coneixement i el respecte pel medi ambient a totes les costes del món.