Temes

A

Cercar

I si aprofitem la força de les ones? Present i futur de l’energia undimotriu

Les ones de la mar són una font d'energia renovable poc explotada, però que presenta un gran potencial. S'estima que l'energia undimotriu, aquella que aprofita la seva força, pot cobrir per si sola el 100% de la demanda d'electricitat actual de tot el món. Això presenta una oportunitat important per als ports, que poden situar-se com a agents impulsors d'aquesta mena d'energia i al seu torn beneficiar-se de les seves virtuts.

Publicat el 09.03.2023
Les regions amb més potencial per a desenvolupar aquesta energia es troben sobretot al sud i al nord del globus. (Getty Images)

El potencial d'un recurs inesgotable

El 70% de la superfície del nostre planeta està cobert pels oceans, grans masses d'aigua que romanen en continu moviment gràcies a la força del vent i les marees. En ells, es formen ones que no cessen de transportar energia: ho fan les 24 hores del dia, set dies a la setmana, totes les setmanes de l'any. Per això, són un recurs inesgotable del qual extreure electricitat.

Diem de les ones a aquella tecnologia que permet transformar la força cinètica del moviment de les ones en electricitat. Entre els seus avantatges destaca que es tracta d'una font d'energia neta, que no emet gasos d'efecte d'hivernacle ni altres contaminants. Pot contribuir a la descarbonització del sector energètic i a acabar amb la dependència dels combustibles fòssils importats d'altres països i regions. 

Igual que altres energies renovables marines, com la mareomotriu, la de les ones propícia la creació d'una economia blava i brinda importants oportunitats socioeconòmiques als països amb àrees costaneres i territoris insulars a través de la creació de noves ocupacions o cadenes de valor locals.

El seu potencial teòric és enorme: d'acord amb l'informe ‘Innovation Outlook: Ocean Energy Technologies’, de l'Agència Internacional de les Energies Renovables (IRENA), aquesta pot generar 29500 TWh a l'any, cosa que significa que l'energia de les ones podria satisfer per si sola la demanda actual d'energia de tot el planeta.

“Durant tot l'any 2022, a Espanya es van consumir una mica més de 235 TWh d'electricitat, d'acord amb les dades de Xarxa Elèctrica d'Espanya. Aquestes dades ens mostren la importància d'aquest recurs”, corrobora José Javier Alonso Mateos, professor de l'Escola d'Enginyeria, Ciència i Tecnologia de la Universitat Internacional de València (VIU).

Per a obtenir energia de les ones, és necessari dissenyar dispositius resistents als onatges i als temporals. (Arrecife Energy Systems)

On i com s'obté? El mapa de l'energia undimotriu

L'energia de l'onatge té, a priori, un enorme potencial, però també presenta un important inconvenient: per a aconseguir-la, és necessari dissenyar dispositius resistents als onatges i als temporals. Aquesta és una de les diverses raons per les quals el món està lluny d'aconseguir les xifres que promet l'energia de les ones. 

D'acord amb IRENA, actualment hi ha 33 convertidors d'energia de les ones en tot el planeta, que sumen una capacitat de 2,3 MW. Aquests estan localitzats en aigües de Hawaii, França, Gibraltar, Israel, Itàlia, Portugal i Espanya. D'acord amb dades de Seabased, una empresa que treballa per a desenvolupar energies renovables marines, les regions amb més potencial es troben sobretot al sud i al nord del globus, en regions com la costa pacífica de Xile, l'atlàntica de l'Argentina o el sud de l'Índic.

 

“És evident que en tots els llocs costaners hi ha moviments ondulatoris de la làmina d'aigua, però no en tots existeix un potencial prou interessant”, explica Alonso. “A Europa, tota la façana atlàntica té un bon recurs, com més al nord ens trobem,  millor. A Espanya la millor zona és la costa nord-oest, seguida de la cantàbrica, el Golf de Cadis i la zona nord de les Illes Canàries. En la costa mediterrània, el recurs es redueix de manera important, però també és present”. 

L'energia de les ones pot generar 29500 TWh a l'any, l'equivalent de la demanda actual d'energia de tot el planeta

La tecnologia que ho fa possible

A diferència d'altres tecnologies renovables, com l'eòlica, la de les ones no ha vist una convergència cap a una mena de disseny concret. Existeixen diferents tecnologies per a captar l'energia de les ones que es classifiquen en funció de la seva ubicació, la seva orientació o el seu funcionament, per exemple. 

No obstant això, totes funcionen gràcies a convertidors, dispositius que aprofiten tant l'energia cinètica com l'energia gravitacional potencial de les ones. Tal com expliquen des de IRENA, alguns convertidors inclouen columnes d'aigua oscil·lants que atrapen bosses d'aire per a impulsar una turbina; uns altres es basen en un cos oscil·lant que utilitza el moviment de les ones; mentre que un altre grup aprofita les diferències d'altura de l'aigua.

“El que succeeix, igual que amb altres maneres d'obtenir energia de la mar, és que el nivell de desenvolupament, l'experiència pràctica i el mitjà en el qual treballen els dispositius obliga a investigar molt i a dur a terme projectes amb suport per part de les administracions públiques”, assenyala el professor de la VIU. 

Una solució que proposa és aprofitar el desenvolupament de l'energia eòlica marina per a avançar en la implantació de la de les ones. “Una manera important d'avançar és dur a terme hibridacions i aprofitar, en la mesura que sigui possible, les sinergies de tots dos tipus de projectes per a optimitzar inversions i costos d'operació i manteniment”.

Mocean Energy desenvolupa basses articulades capaces d'absorbir l'energia de les ones i transformar-la en electricitat per a alimentar equips propers. (Mocean Energy)

Actualment, existeixen diferents projectes, empreses i start-ups que utilitzen diferents sistemes per a generar energia de les ones. Aquests són alguns exemples:

  •  Eco Wave Power: Empresa sueca, fundada a Tel Aviv en 2011, que ha desenvolupat una tecnologia patentada per a convertir les ones de la mar i de l'oceà en electricitat verda. Posseeix i explota projectes a Israel o Gibraltar.
  •  Renewable Ocean Energy: El projecte pilot ROE – Renewable Ocean Energy és una col·laboració entre entitats públiques i privades per a desenvolupar una turbina hidràulica que aprofita l'energia de les ones quan aquestes trenquen contra els espigons.
  •  Arrecife Energy Systems: l'observació de la naturalesa va portar als creadors d'aquesta empresa a crear un tipus de turbines que imiten la forma dels esculls de coral i són capaços d'absorbir gran part de l'energia de les ones.
  •  CETO Wave Energy Ireland: la tecnologia desenvolupada per aquesta empresa es basa en una boia submergida a pocs metres per sota de la superfície de l'oceà que es mou impulsada per les ones, aprofitant l'energia per a generar electricitat.
  •  Mocean Energy: l'objectiu d'aquesta iniciativa és desenvolupar basses articulades capaces d'absorbir l'energia de les ones i transformar-la en electricitat amb la qual alimentar equips pròxims (com a aplicacions submarines, sistemes de control o vehicles com els ROV) o xarxes més àmplies, com a infraestructures costaneres.

Al setembre de 2022, Arrecife Energy Systems, CETO Wave Energy Ireland i Mocean Energy van estar entre les cinc seleccionades pel programa EuropeWave per a desenvolupar els seus projectes.

 

Ports amb energia de les ones

Un dels exemples més paradigmàtics de generació d'energia de les ones a Espanya és el del port de Mutriku. La instal·lació, creada en 2011 en un dic d'abric, compta amb 16 turbines que aprofiten la força de l'onatge mitjançant la tecnologia de columna d'aigua oscil·lant. Pot generar una potència de 296 kW

En estar situada en un dic d'abric, la planta és resistent a la força de l'onatge. A més, no es veu afectada per un altre dels grans inconvenients de la tecnologia de les ones: la dificultat perquè els sistemes de subjecció impedeixin que el dispositiu sigui arrossegat. La planta de Mutriku està connectada a la xarxa de distribució i va ser, a més, la primera planta d'ones d'Europa a comercialitzar l'energia que genera.

La planta del port de Mutriku va ser la primera d'Europa a comercialitzar l'energia de les ones que genera. (Port de Mutriku)

Totes aquestes iniciatives, però, no sempre aconsegueixen l'èxit. Precisament també a la costa del País Basc, al port de Bilbao, es va enfonsar recentment el dispositiu per extreure energia de les onades Penguin 2, de l'empresa finlandesa Wello, abandonat més d'un any després d'una avaria pels seus promotors , que fins i tot havien rebut fons europeus.

Més sort han tingut a Port Adriano, a Mallorca, el Port de València i el Port de Granadilla, a Tenerife, que han iniciat també projectes per a instal·lar dispositius que els permetin aprofitar l'energia de les ones. L'objectiu sempre és el mateix: apostar per una font d'energia neta per a reduir el seu impacte mediambiental i la seva dependència energètica. 

“És evident que els ports són un lloc privilegiat per a poder aprofitar aquest tipus de recursos energètics”, assenyala Alonso. “A més, qualsevol aportació d'electricitat produïda i consumida en el mateix lloc a partir de recursos renovables serà favorable per a millorar la seva eficiència energètica i reduir l'impacte de la seva activitat sobre l'entorn”. 

El professor considera que, per a augmentar el nombre d'infraestructures i projectes d'energia de les ones, han de dedicar-se més recursos i mitjans a la recerca. “El suport al desenvolupament tecnològic resulta completament imprescindible. S'han de potenciar plataformes d'assaig, projectes pilot, línies d'ajuda directa i indirecta a les empreses que comptin amb projectes, etcètera. Qualsevol acció serà sempre benvinguda”, assenyala.