Temes

A

Cercar

Objectiu 2025: l’any de l’automatització dels vaixells

De complir-se les previsions, l'automatització dels vaixells es produirà tan aviat com en 2025. El pioner és el vaixell portacontenidors Yara Birkeland, que ja ha completat un trajecte amb tecnologia autònoma a bord.

Publicat el 29.06.2022
En els pròxims dos anys, es treballarà per a aconseguir la certificació del Yara Birkeland com a vaixell portacontenidors autònom i totalment elèctric. (Yara International)

Els grans vaixells autònoms ja són aquí. O gairebé. Fa 6 mesos, al novembre de 2021, el Yara Birkeland, un portacontenidors de 120 TEU i una velocitat màxima de 15 nusos, va fer una demostració del potencial de les tecnologies autònomes navegant entre Horten i Oslo, a Noruega, completant així un projecte que va començar en 2017 i que encara no ha finalitzat. 

“El principal motiu d'aquesta demora és que és necessari legislar sobre uns sistemes que mai abans han estat utilitzats. El Yara Birkeland és el pioner, és normal que sigui un procés lent”, explica a PierNext Päivi Haikkola, directora de programes de DIMECC (Digital, Internet, Materials & Engineering Co-Creation), un dels promotors de One Sea, un ecosistema format per deu companyies escandinaves que busquen impulsar l'automatització de la logística marítima.

Una vegada realitzada aquesta demostració, en els pròxims dos anys es provaran les diferents tecnologies per a aconseguir la certificació del Yara Birkeland com a vaixell portacontenidors autònom i totalment elèctric.

 

Incrementar la seguretat i la sostenibilitat

El primer motiu de pes per a implementar l'automatització dels vaixells és la seguretat. Sembla un contrasentit, vaixells autònoms que són més segurs que els tripulats? Doncs sí, perquè com argumenten des de One Sea, els sistemes d'automatització ofereixen dades fiables les 24 hores del dia, independentment de les condicions atmosfèriques i els obstacles físics, a més de controlar diferents paràmetres simultàniament.

El segon és la sostenibilitat. En el cas de Yara Birkeland, l'objectiu és que una vegada sigui completament operatiu substitueixi al transport terrestre que realitza el trajecte entre la planta de Yara en Porsgrunn, al sud de Noruega, i el port d'exportació en Brevik, a uns 14 km de distància per carretera, transportant abonament mineral.

El portacontenidors noruec es propulsa amb un sistema de bateries de 6,8 MWh amb refrigeració líquida integrada per a garantir una temperatura òptima. El sistema de bateries d'ions de liti modular i escalable per a aplicacions marines Leclanché Marini Rack System (MRS) garanteix un control òptim de la temperatura de les cel·les.

L'objectiu de Yara Birkeland és reduir els 40.000 viatges a l'any en camions propulsats per dièsel que realitzen aquest trajecte, la qual cosa equival a 1.000 tones d'emissions de NOx i CO₂.

“En aquests moments, treballem perquè l'Organització Marítima Internacional (OMI) estableixi un marc legal comú que permeti incrementar l'automatització i les operacions remotes en el trànsit marítim”, ens explica Päivi Haikkola.

Les tecnologies que impulsen l'automatització dels vaixells

  • Digitalització

Les tecnologies digitals remotes i autònomes per als vaixells ja estan sent adoptades per armadors i operadors en els nous vaixells. L'exemple més estès és la documentació electrònica en el transport.

  • Sensórica

El Yara Birkeland compta amb una sèrie de sensors a bord que permeten, per exemple, detectar obstacles i transmetre informació perquè el sistema autònom del vaixell prengui millors decisions.

  • Visió artificial

És un camp d'Intel·ligència Artificial que ensenya als ordinadors a ‘veure’ i entendre el contingut de les imatges digitals. 

  • Xarxes de comunicació

Per a Haikkola, és un dels aspectes a millorar en el cas del Yara Birkeland, perquè compta amb tres sistemes a bord, dos terrestres i un via satèl·lit. Això suposa un cost afegit que en un futur es reduirà.

 El factor que determinarà la viabilitat de la navegació autònoma a partir de 2025 és el marc regulador

El marc legal de l'automatització de la navegació

“L'OMI ha estat bastant eficient en intentar regular l'automatització del transport marítim perquè la seva agenda global inclou reduir les emissions. Tres dels seus quatre grups de treball ho estan estudiant per a identificar les necessitats i introduir els canvis necessaris”, afirma Haikkola.

En l'últim comitè celebrat a l'abril d'enguany, l'OMI va aprovar un full de ruta que conté un pla de treball per al desenvolupament d'instruments per als denominats MASS (Marine Autonomous Surface Ship). 

En una etapa preliminar, aquest pla preveu el desenvolupament d'un instrument basat en objectius en forma de Codi no obligatori amb vista a la seva adopció en el segon semestre de 2024. Sobre la base de l'experiència adquirida en l'aplicació del Codi MASS no obligatori, s'elaborarà un Codi MASS obligatori que està previst que entri en vigor l'1 de gener de 2028.

El Yara Birkeland utilitza sistemes mai abans emprats, motiu que explica que el marc regulador vagi un pas per darrere. (Yara International)

“És molt positiu que comencin a treballar en aquesta direcció i que altres organitzacions com IALA i ISO també estiguin mostrant interès”, assenyala.

La indústria i els ports

Haikkola insisteix en la importància de generar aquest marc regulador, ja que permetrà el desenvolupament de tecnologies com les esmentades anteriorment. “Actualment, per a aconseguir l'aprovació de, per exemple, solucions com la visió artificial cal acudir a les autoritats nacionals. Si després el vaixell es ven a un altre país, cal tornar a començar”, explica.

L'experta explica que els armadors no estan “molt inclinats” a adoptar noves tecnologies però, en canvi, els propietaris beneficiaris de la càrrega estan mostrant un major interès en com es transporten les mercaderies i en què aquesta operativa es realitzi de forma climàticament neutra. 

“Necessitem que hi hagi una major expansió comercial. També és important que els ports incorporin l'automatització en la seva operativa perquè sinó no s'aprofitaran tots els avantatges que ofereixen els vaixells autònoms quan atraquen en les seves instal·lacions. Aquesta ha d'aplicar-se a tota la cadena logística, no solament a un de les baules, com són els vaixells”, argumenta.

Haikkola sosté que és més senzill automatitzar vaixells que funcionin amb energia elèctrica i dona la benvinguda a les solucions OPS. No obstant això, els ports han d'anar un pas més enllà digitalitzant la seva operativa i proporcionar una xarxa amb una major latència i amplada de banda en zones de navegació pròximes als ports, com pot ser el 5G.

Automatització dels vaixells en 2025, utopia o realitat?

Un altre debat recurrent que desperta l'automatització és l'interrogant sobre el factor humà, qüestió que Haikkola s'encarrega d'aclarir. “Les persones s'involucraran en moltes etapes de l'automatització i segurament hauran d'aprendre noves habilitats. Tot i que és important gestionar la relació entre les màquines i les persones, els professionals del sector marítim, que estan acostumats a relacionar-se només entre ells, han de cooperar més amb experts en Tecnologies de la Informació”, argumenta.

Una vegada més, el factor que determinarà la viabilitat de la navegació autònoma a partir de 2025 és el marc regulador. “La meta fixada per l'OMI és ambiciosa. Crec que és més factible que es vagin incorporant tecnologies digitals a bord dels vaixells i que l'automatització augmenti de manera progressiva. És un esforç comú, no individual”, assegura.

L'experta creu que l'automatització és especialment interessant en petits vaixells de càrrega que realitzen trajectes rutinaris i curts, com serà el cas del Yara. També es presenta com una solució interessant per a les vies fluvials, per l'esmentada alternativa al transport rodat. Cada dia estem una mica més prop d'un futur més verd i automatitzat.