Temes

A

Cercar

Els ‘smart ports’, en línia amb les ‘smart cities’

Quan es parla de ciutats es pensa en carrers, edificis, transport o empreses, però mai es té els ports al cap encara que es tracti de ciutats portuàries. L'Smart City Expo World Congress de Barcelona és una oportunitat per veure i entendre com les ‘smart cities’ i els ‘smart ports’ estan interrelacionats. L'activitat d'un port és una part important del qué passa en una ciutat i per tant, els seus plans de digitalització i innovació han d'estar en sintonia.

Publicat el 14.11.2019
El Smart City Expo World Congress serà l’escenari de Smart Ports: Piers del futur, on es donaran a conèixer les darreres novetats d’alguns dels millors ports del món.

Del 19 al 21 de novembre, se celebrarà l’Smart City Expo World Congress, l'esdeveniment més important del món per a l'evolució i la innovació urbana. La cita ofereix un punt de trobada únic per a tot l'ecosistema de les ciutats intel·ligents amb els valors d'inclusió social i sostenibilitat com a base. A més, aquesta novena edició tindrà un nou espai per als smart ports més avançats del sector, sota el lema Piers of the future. La iniciativa la lidera el Port de Barcelona, amb la implicació dels ports d'Anvers, Hamburg, Los Angeles, Mont-real i Rotterdam. I és que, com explica Emma Cobos, Business Development Manager del Port de Barcelona, “l'Smart City Expo World Congress en general i els smart ports en particular són dues accions interrelacionades amb la mirada posada cap al futur, una cosa molt necessària avui dia. Són una via per crear comunitat entre ciutats, empreses i ports al voltant del món. A més, ens dóna l'oportunitat de compartir idees que ens ajudaran a ser més competitius i sostenibles".

Sis dels ports més evolucionats del món compartiran un expositor de 150 m² amb una agenda molt completa en la qual es divulgaran un total de 40 projectes sobre digitalització, medi ambient, mobilitat i ciberseguretat. La Fira de Barcelona serà un nou aparador per donar a conèixer la tasca dels smart ports, una peça clau en el mecanisme global. Però què és un smart port?

Els ports participants en el congrés coincideixen que és un model intel·ligent on la tecnologia com el big data o la intel·ligència artificial aconsegueix automatitzar processos, i connectar els diferents actors de la cadena logística a plataformes que agilitzen transaccions i tràmits burocràtics i que alhora els fan més fiables. A més, les dades recollides al llarg d'aquestes interaccions entre vehicles, persones i institucions permeten prendre més bones decisions en el futur. La clau és avançar i adaptar-se constantment.

La simbiosi entre una smart city i un smart port és evident, però per què és tan important la cita Smart Port: Piers of the future? Piet Opstaele, Innovation Lead & Manager Innovation del Port d’Anvers, explica que “mostrar els nostres projectes a l'Smart City Expo World Congress farà de pont amb les solucions que es desenvolupen per a les ciutats intel·ligents, ja que poden ser valuoses per als ports, per exemple, en la mobilitat o la qualitat de l'aigua”.

El Port de Los Angeles compartirà la seva experiència al voltant del portal Port Optimizer, el seu sistema de comunitat portuària.

Per part seva, el CEO del Port d’Hamburg Jens Meier comenta que “l'esdeveniment és una plataforma excel·lent per promoure els projectes relacionats amb els smart ports i l'intercanvi de coneixements. La ciutat és un element clau que cal tenir en compte, ja que el nostre port és al cor d'Hamburg, de manera que forma part de la vida quotidiana. Per això, aquest congrés ens permetrà aprendre solucions innovadores, perquè els ports i les ciutats s'enfronten amb reptes similars”.

El portaveu del Port de Los Angeles explica que esperen poder aprendre dels seus col·legues de tot el món i millorar la seva competitivitat en el comerç mundial. Un altre objectiu que tenen és treballar amb altres ports i connectar digitalment per a més transparència i visibilitat. A Los Angeles hi viuen més de 4 milions de persones, per això és tan important la funció del port dins el pla d'una de les ciutats intel·ligents més punteres del món. La seva meta és millorar la qualitat de vida mitjançant la implementació de les tecnologies ambientals més avançades i una planificació de càrrega òptima a través de les instal·lacions portuàries.

Històricament, els ports han estat vinculats al desenvolupament de les ciutats. Per això, el representant del Port de Montreal creu que “és important que la indústria del sector s'uneixi i demostri a les comunitats que els ports exercim una funció important en la transformació digital de les seves cadenes de subministrament. La digitalització ofereix noves solucions i possibilitats per gestionar la interfície amb les ciutats i les comunitats. A Mont-real vam aprofitar diverses tecnologies emergents per proporcionar dades en temps real als camions perquè puguin planificar millor els viatges i així evitar embussos de trànsit. Alhora, es redueix el nivell de contaminació”.

La voluntat dels sis ports per avançar i integrar-se a les ciutats desemboca en idees de base digital i smart. Quines novetats es discutiran a l'espai de l’Smart City Expo World Congress?

L'àrea d'innovació tecnològica del Port d'Anvers està treballant per construir una xarxa de drons automatitzats per monitoritzar el port. També vol crear noves oportunitats de negoci amb l'enviament terrestre intel·ligent controlat a distància o autònom. Un altre projecte estrella seu és la creació d’un bessó digital, una còpia virtual del port per ajudar a gestionar l'àrea portuària. A més, estan apostant per diferents energies sostenibles, com, per exemple, el primer remolcador d'hidrogen del món.

El Port d'Hamburg presentarà diversos projectes relacionats amb la innovació, la unió port-ciutat i les noves tecnologies. Un és el Port City Model, que té com a objectiu desenvolupar una eina que simplifiqui la presa de decisions en l'optimització dels processos portuaris. Una altra novetat és el BIM (Building Information Modeling), que brinda la possibilitat de planificar i mantenir la infraestructura del port mitjançant l'ús de bessons digitals. Així mateix, volen introduir la tecnologia 5G a tota la infraestructura del port.

Per la seva banda, el Port de Los Angeles compartirà la seva experiència al voltant del portal Port Optimizer, el seu sistema de comunitat portuària. També parlaran del Cyber Resilience Center, punt de control per a l'intercanvi d'informació sobre amenaces cibernètiques entre les empreses i el port, per lluitar plegats contra els riscos cibernètics. De la mateixa manera, parlaran de les noves tecnologies ambientals que han implementat els últims temps.

El Port de Barcelona explicarà en què consisteixen els seus Virtual Gates, un sistema per saber tot el que passa als accessos de les terminals de contenidors i que permet fer previsions a 24-48 hores vista, amb què es guanya eficiència en tota la cadena logística.

Entre les últimes incorporacions tecnològiques del Port de Mont-real hi ha la navegació electrònica, una eina digital a bord que ajuda els capitans i els pilots de vaixells a planificar el viatge fins a arribar a l'enclavament canadenc. Inclou el monitoratge de les columnes d'aigua en temps real, pronòstics de nivell d'aigua al moll i panells de navegació. També compta amb el Trucking PORTal, una aplicació perquè els camioners coneguin en temps real la situació del trànsit al port i així augmentar la fluïdesa i reduir les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle. Les millores inclouen anàlisis predictives basades en IA que proporcionen previsions de cua amb hores d'antelació. Finalment, el bessó digital, un programa que permet crear una experiència única en 3D perquè el públic redescobreixi les instal·lacions del port. També serveix per simular situacions d'emergència perquè l'autoritat portuària pugui estudiar possibles intervencions.

Una de les solucions que explicarà el Port de Barcelona és el Power to ship, un projecte en el qual invertirà 60 milions d'euros per electrificar els molls. Aquest canvi evolutiu li permetrà reduir un 51% les emissions d'òxids de nitrogen i un 25% les partícules en suspensió, l'any 2030. Alhora, es dotarà amb una xarxa elèctrica intel·ligent capaç d'optimitzar la generació d'energia i el seu consum.

Un altre dels avenços que es tractaran a les jornades de l'Smart City és el Container Tracking Application (CTA), una aplicació que permet conèixer en tot moment la situació d'un contenidor que passa pel port fent servir només el número de contenidor i l'escala del vaixell. El port català també explicarà en què consisteixen els seus Virtual Gates, un sistema per saber tot el que passa als accessos de les terminals de contenidors i que permet fer previsions a 24-48 hores vista, amb què es guanya eficiència en tota la cadena logística. Així mateix, explicaran l’Smart Maritime Traffic Management, la solució desenvolupada pel Departament d'Operacions Marítimes per optimitzar el trànsit del port, millorant la seguretat i la sostenibilitat gràcies a la detallada informació dels vaixells i de les actuacions dels diferents serveis portuaris.

Consulta l’agenda de Smart Ports: Piers of future aquí i, si no et vols perdre cap primícia de la pròxima edició de l’Smart City Expo World Congress, uneix-te a l’experiència més smart de l’any.